El diari El País ha dedicat aquest divendres el seu editorial a l'atemptat de Barcelona, on ha reivindicat la unitat d'Espanya i ha assegurat que l'atac terrorista d'aquest dijous hauria de servir per "tornar a la realitat a les forces polítiques catalanes que han fet de la quimera secessionista la sola i única activitat de l'agenda política catalana". En una mateixa línia de vincular l'atemptat amb l'independentista, El Mundo reclama a les autoritats catalanes que "reflexionin sobre una política d'acollida on han primat els interessos electoralistes".

"Un atac d'aquesta magnitud ha de ser un cop d'atenció que torni a la realitat a les forces polítiques catalanes que, des del Govern, el Parlament o els moviments per la independència han fet de la quimera secessionista la sola i única activitat de l'agenda política catalana en els últims anys. És hora d'acabar amb els sense sentit democràtics, la violació flagrant de les lleis, els jocs d’enganys, els tacticismes i els oportunismes polítics”, manté l’editorial.

El diari també fa una crida a la col·laboració de les diferents administracions per posar “una agenda real al servei dels problemes reals” de la ciutadania. Així mateix, celebra que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, hagi decidit encapçalar la supervisió de les operacions, una decisió que, per altra banda, “és el mínim que s’espera”.

L'editorial d'El Mundo destaca Barcelona com una de les ciutats "en què el salafisme radical ha trobat més adeptes" i on la comunitat islàmica mostra més senyals de radicalització. "Aquestes dades haurien de fer reflexionar a les autoritats catalanes sobre una política d'acollida on han primat a vegades els interessos electoralistes, vinculats a l'independentisme, sobre una seguretat nacional", asseguren.

En la mateixa línia que El País, també es demana la fermesa dels cossos de seguretat, tant de l'Estat com de Catalunya. Tot i això, només destaca "els èxits espanyols" a la lluita contra el terrorisme.