La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha lamentat avui en un comunicat "el paper de molts jutges, que opten per fer justícia pel seu compte, obviant els informes de vulnerabilitat redactats per professionals acreditats, perquè els desnonaments es facin efectius". L'entitat s'ha pronunciat després del suïcidi ahir d'un veí del barri de Sants a Barcelona. L'home es va tirar pel celobert quan la comitiva judicial va trucar a la porta de casa seva per desnonar-lo. 

La PAH ha considerat que el detonant perquè la víctima se suïcidés va ser l'imminent desallotjament. "Això posa en evidència, una vegada més, les insuficiències de les suposades mesures de protecció d'aquest Govern central. Tant la moratòria dels desnonaments, com el paper de les administracions i la seva falta d'habitatge per donar resposta a aquestes situacions", ha assegurat l'entitat. Per la plataforma aquesta és una mort que "es podria haver evitat". 

L'entitat ha aprofitat per tornar a exigir una Llei d'habitatge estatal  "que acabi amb la xacra dels desnonaments de famílies vulnerables, donant resposta i solucions reals: un lloguer social a les famílies vulnerables". També han anunciat la convocatòria de mobilitzacions a les 20 hores arreu de l'Estat espanyol. 

La PAH ha remarcat que "no només no podem consentir ni un desnonament més, tampoc podem consentir cap mort per culpa de no garantir el dret a l'habitatge". L'entitat retreu que "la inacció del govern central és una irresponsabilitat molt greu que té un impacte directe en la vida dels ciutadans i ciutadanes a les quals diuen servir", segons recull Efe. 

Indignació generalitzada

El Sindicat de Llogateres i Llogaters també s'ha pronunciat sobre el suïcidi d'ahir a Sants. A les seves xarxes socials han exposat com la salut mental es veu malmesa pels desnonaments. Han reclamat que "la violència immobiliària ha d'acabar". Des del Sindicat consideren que les lleis protegeixen els especuladors no als llogaters. 

TUIT sindicat llogateres

Des de les seves xarxes també han anunciat que se sumaran a les convocatòries de protestes que organitzen la PAH i el Grup d'Habitatge de Sants. El sindicat fa dies que es troba a ull de l'huracà per la seva defensa de la llei catalana de regulació del lloguer

 

Imatge principal: Un grup d'activistes de la PAH reben la notícia de la suspensió de dos desnonaments el 4 de novembre de 2020 / ACN