Els pagesos allargaran els principals talls fins dijous després de la plantada de David Mascort, el conseller d'Acció Climàtica. Els primers a anunciar-ho han sigut els agricultors que tallen l'AP-7 a Pontós, on membres de la plataforma Revolta Pagesa han recordat a l'ACN que la protesta no s'aixecarà fins que hi hagi compromisos explícits del Govern i han recordat que els queden "moltes forces" per aguantar el tall a l'Alt Empordà. "O caixa o faixa i de moment, ni caixa ni faixa", ha expressat. En aquesta línia, la plataforma ha lamentat que se senten "menystinguts" perquè no s'han pogut reunir amb el conseller, que s'ha excusat per "motius personals".

🔴 Els pagesos tallen les fronteres amb França, DIRECTE | Carreteres tallades avui, última hora

Al principi havien notificat la protesta per aquest dimarts i dimecres, però ara ja han anunciat que s'hi quedaran fins dijous. Tots els pagesos donen per fet que passaran la nit d'aquest dimarts a l'autopista i han assegurat que no volen treure els tractors fins dijous, si no hi ha resultats de les negociacions amb el Govern. Un dels membres de Revolta Pagesa ha insistit en el fet que volen resultats concrets de les primeres negociacions que havien obert i que s'haurien d'haver aconseguit en la reunió pactada aquesta tarda, on el conseller Mascort no hi ha assistit. Segons membres del moviment, el titular d'Acció Climàtica s'ha excusat per "motius personals", però això no ha evitat que els agricultors s'hagin sentit "menystinguts".

El tall al Coll d'Ares també s'allarga

D'altra banda, a la tarda s'ha organitzat un concert enmig de l'autopista. Després de dinar, els pagesos han deixat espai a tota la calçada i han fet entrar un tractor amb un remolc que s'ha convertit en l'escenari improvisat per l'orquestra Diversiones i el grup Pelukass. Cap a les 18.00 hores, la banda de Calonge (Baix Empordà) ha pujat dalt de l'escenari per versionar alguns dels temes més festius de les últimes dècades. El concert ha servit com a revulsiu per a molts dels manifestants, que han ballat al ritme de l'orquestra. La distracció ha ajudat a fer entrar en calor l'ambient, més fred que en les protestes anteriors —amb temperatures inferiors i una Tramuntana que no ha donat treva des de mig matí—. Malgrat tot, els organitzadors han assegurat que els queden "moltes forces" per tirar endavant amb la protesta fins dijous.

Els pagesos del Ripollès també mantindran fins dijous el tall al Coll d'Ares, a la carretera C-58. Un dels integrants de Revolta Pagesa, Enric Cabana, ha explicat a l'ACN que troben una "presa de pèl" que el conseller Mascort no s'hagi presentat a la reunió d'aquest dimarts a la tarda. Cabana ha assegurat que estan "ferms" i que "aguantaran" fins que faci falta. Al tall del Ripollès s'hi mantenen una cinquantena de pagesos que han fet torns al llarg del dia i han tallat la carretera amb diversos tractors, bales de palla i també alguns arbres que han entravessat al mig de la via.

Concert al tall pagesos AP 7 Pontos / ACN
Concert al tall de l'AP-7 a Pontós (Alt Empordà) / ACN

Els talls de l'A-2 i l'AP-2 a Soses, fins dijous

La mateixa història als talls de l'A-2 i l'AP-2 a Soses, que es mantindran fins dijous. Això, després que la reunió entre Revolta Pagesa i el Govern no hagi donat "els resultats esperats". Així ho ha explicat un dels portaveus, Arnau Capdevila, que ha criticat que el titular d'Acció Climàtica els hagi deixat plantats i no hagi assistit a la trobada. Davant d'això, en l'assemblea celebrada al tall de Tàrrega, s'ha plantejat demanar la seva dimissió. 

Segons Unió de Pagesos, aquest dimarts s'han reunit prop de 1.200 tractors a les protestes arreu del país, a més de diversos centenars de vehicles i persones. L'objectiu de les mobilitzacions és protestar per la competència deslleial d'importacions que no compleixen les mateixes condicions exigides a les produccions agràries dels països de la Unió Europea i per l'excés de burocràcia, entre altres qüestions.

1.200 tractors arreu del país

A l'Alt Empordà, la Cerdanya i el Ripollès, el sindicat ha convocat els pagesos als passos fronterers aquest dimarts i dimecres, juntament amb Revolta Pagesa de Girona. A Pontós (Alt Empordà), 150 tractors i 400 persones han tallat l'AP-7. A Puigcerdà (Cerdanya), s'han concentrat uns 85 tractors i 80 vehicles, entre els quals una quinzena procedents del Bages, Osona i el Berguedà. A tots dos talls, els manifestants han revisat els camions i han buidat els que porten productes importats fora de la Unió Europea —donaran la mercaderia a causes benèfiques—. Al Coll d'Ares (Ripollès), uns 30 tractors i vehicles i una cinquantena de persones han tallat la frontera.

Pel que fa a la Plana de Lleida, a Soses (Segrià), uns 250 tractors i 150 vehicles han tallat l'A-2 i l'AP-2; a Tàrrega (Urgell), uns 430 tractors han col·lapsat l'A-2; a Alfarràs (Segrià), uns 60 tractors i 100 persones més han tallat la C-26; a Almacelles (Segrià), 50 tractors i 20 vehicles s'han concentrat a l'A-22; i a Alcarràs (Segrià), 60 tractors a l'A-2 i l'AP-2; a Bassella (Alt Urgell), 60 tractors del Solsonès i un centenar de persones han tallat la C-14; a l'Alta Ribagorça, uns 20 tractors i 20 vehicles, amb 50 persones, s'han concentrat a les Bordes (el Pont de Suert), a prop de la cruïlla amb l'N-260.

Cues quilomètriques

Cap a les 18.30 hores, s'han continuat registrant cues quilomètriques a les demarcacions de Girona i Lleida, segons el Servei Català de Trànsit. A la demarcació de Lleida continuaven tallades l'AP-2 en el tram Aitona-Albatàrrec; l'A-2 a Soses, Vilagrassa i Tàrrega-Granyanella; l'A-22 i l'N-240, a Almacelles; l'N-230, a Alfarràs i Pont de Suert; i la C-24, a Bassella. També continuen tallades a la demarcació de Girona l'AP-7 en el tram Borrassà-Vilademuls; l'N-II, a Bàscara i Vilamalla; la C-38, a Coll d'Ares; i l'N-152, a Puigcerdà. Arran dels talls també hi ha altres vies afectades, com la C-26, la C-31, la C-66, la Gi-62, l'N-IIa i l'N-260 a Girona; i l'N-II en el tram de Bàscara-Vilademuls, a Far d'Empordà i a Llers; i a Lleida estan afectades la C-45, l'LP-7041 i l'LP-7043.

Unió de Pagesos ha recordat que les mobilitzacions continuaran aquest dimecres, 28 de febrer, en els passos fronterers i amb la participació de la pagesia del sindicat francès Confédération Paysanne en alguns dels punts —i el 28 i 29 de febrer a la Plana de Lleida i l'Alt Urgell—.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!