Els pagesos gironins han tornat a tallar l'AP-7 i l'N-II a l'alçada de Pontós (Alt Empordà) per reclamar millores de les condicions que té el sector. Les protestes de la pagesia anunciades per aquest dimarts i dimecres s'han avançat i han començat poc després de la mitjanit en comptes de les 8 del matí com s'esperava. Desenes de tractors han bloquejat l'autopista en els dos sentits i s'han encès dues fogueres amb arbrat, fustes i rodes a cada costat de la carretera. Per altra banda, els pagesos també han bloquejat l'N-II que passa just per sota de l'autopista. A més, des de dos quarts de nou, una vintena de camions talla l'A-2 a Tàrrega i Soses en tots dos sentits. També s'ha tallat el pas fronterer del Coll d’Ares, l'N-240 a Almacelles i l'N-230 a Alfarràs. Al llarg del matí se sumen més talls com el de l'A-22 a Lleida. 

🔴 Els pagesos tallen les fronteres amb França, DIRECTE

Al tall de l'AP-7 els pagesos han buidat camions plens de fruita i verdura que provenien del Marroc i que s'han quedat atrapats en aquesta via per les protestes. El membre de Revolta Pagesa i d’Unió de Pagesos Jordi Ginebreda ha explicat que l’aturada de moment es preveu indefinida, ja que no han complert els compromisos. Per altra banda, uns 300 pagesos tallen l'A-2 i l'AP-2 en els dos sentits de la marxa a l'altura de Soses, els quals no descarten fer-hi nit per exigir compromisos a les administracions. Per altra banda, l'N-152 i la C-38 estan tallades a Puigcerdà.

S'espera que al llarg del dia d'avui es produeixin més talls als punts que ja es van anunciar en la convocatòria d'Unió de Pagesos. En la convocatòria d'aquestes noves jornades de protestes, el sindicat ha fet una crida a fer més tractorades als passos fronterers i al Pirineu per reclamar resoldre la “competència deslleial” d’importacions que no compleixen les mateixes condicions exigides a les produccions agràries dels països membres de la Unió Europea. A més, també exigeixen una reducció efectiva de la burocràcia que carrega de temps i costos la pagesia de l’agricultura familiar. El sindicat pretén mantenir la pressió aquests dos dies als passos fronters i comptarà amb el suport de la pagesia del sindicat francès Confédération Paysanne en alguns dels punts de concentració. 

Més tractorades convocades

Els talls de l'AP-7 i l'N-II estaven previstos a partir de les 8 d'aquest matí. Tanmateix, hi ha altres tractorades a diversos punts del país que s'han posat en marxa a l'hora esperada. Al Ripollès, la concentració ha estat a les 10 del matí a Molló, i circularan per la C-38 fins al Coll d’Ares, a la frontera francesa. Al Berguedà s'han concentrat a les  9 del matí al càmping de Berga i han anat al recinte firal de Puigcerdà i aniran en marxa lenta fins al pont de Llívia. Finalment, a Vialler (Alta Ribagorça), aniran fins a la boca sud del túnel de Vielha.

També hi ha mobilitzacions convocades a Lleida, els punts de trobada a les 8 d'aquests dimarts han estat el pàrquing de l'hotel casa Miquel a Alcarràs, la rotonda de l'A2 (al kilòmetre 504) a Tàrrega, la rotonda de l'avió a Almacelles, el restaurant Perla Negra a Bassella i a Petronor a Alfarràs. Els pagesos de Tarragona i Barcelona també participen en les mobilitzacions amb concentracions davant del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la seva delegació a Tarragona.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!
La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.