Els pagesos romandran a l'AP-7 fins a aconseguir compromisos dels governs català i espanyol, tal com ha anunciat aquest dimarts a la tarda el portaveu d'Unió de Pagesos i del moviment Revolta Pagesa, Jordi Ginebreda. Així, més de 300 agricultors gironins faran nit al tall que mantenen a l'autopista i a l'N-II a l'altura de Pontós (Alt Empordà) després d'haver arribat a un acord amb els Mossos d'Esquadra perquè no els desallotgin. Més enllà de fer barricades i cremar pneumàtics, els assistents a la protesta han instal·lat brases per coure-hi carn. Per la seva banda, els agricultors també faran nit al Port de Tarragona i allargaran el tall tant de la C-17 com de l'eix transversal (C-25) fins a mitjanit.

El tall de l'AP-7 i l'N-II a Pontós (Alt Empordà) ha començat a les 9.30 hores d'aquest dimarts, prèvia convocatòria a Orriols i Santa Llogaia d'Àlguema. Els pagesos s'han concentrat a la calçada de l'autopista (tallada en els dos sentits) i han portat troncs, pneumàtics i deixalles per fer barricades, que han ajudat a reforçar el tall que ja protagonitzaven les desenes de tractors que col·lapsaven l'autopista. També s'han aparcat molts en un camp del costat, on els manifestants han muntat una mena de campament i han posat música amb altaveus. A la tarda, han instal·lat graelles damunt la via per coure-hi el sopar: de menú hi ha hagut brou i carn a la brasa. Els manifestants havien vingut preparats amb tendes de campanya i matalassos, que han posat dins d'alguns dels remolcs.


Ginebreda ha explicat que s'han reunit diverses vegades amb els Mossos d'Esquadra i que s'ha pactat que els agents de la Brigada Mòbil no els desallotjaran. "Tothom seguirà quiet i nosaltres seguirem aguantant el tall, perquè sabem que hi ha converses entre la Generalitat i Madrid amb intenció d'adoptar compromisos per afluixar les tensions", ha assenyalat. És així com el portaveu ha assegurat que els tractors continuaran bloquejant l'AP-7 i l'N-II fins que les administracions no moguin fitxa: "Tan aviat com hi hagi alguna cosa damunt la taula i ens ho notifiquin, celebrarem una nova assemblea per decidir què fem i com s'afrontaran les negociacions per a les demandes que tenim. (...) En funció d'allò que se'ns digui valorarem si donem un vot de confiança, però si tan sols se'ns dona un trosset de xocolata, segur que no marxarem".

D'entrada, els pagesos gironins demanen una reunió directa amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas. Però, en general, Ginebreda ha indicat que allò que volen són "respostes" als greuges que arrossega el sector (burocràcia, sequera, ajudes...). "Ens tenen amb l'aigua al coll, tot i que ara no n'hi hagi", ha bromejat. És per això que ha demanat que ningú es mogui: "No ens mourem, tenim els tractors molt ben posats i fins que no ens donin compromisos, la nostra postura és aguantar". "Si movem alguna eina, perdem potència de negociació, i el que volem són respostes tant des de Barcelona com de Madrid", ha afegit. De fet, el portaveu ha demanat als agricultors d'altres punts com Vic o Lleida que vinguin amb tractors per mantenir el tall de l'autopista com de l'N-II.


Bloqueig de 24 hores al Port de Tarragona

Cap a les 17.00 hores, les protestes a les comarques gironines provocaven cues de 3 quilòmetres a l'AP-7 entre Medinyà (Gironès) i Vilademuls (Pla de l'Estany) i de 4 quilòmetres més a l'N-II entre Vilademuls i Bàscara (Alt Empordà). La majoria dels vehicles aturats eren camions i a l'autopista amb prou feines es veien turismes o furgonetes. Trànsit ha arribat a informar que els vehicles pesants que circulaven per l'autopista en territori francès en direcció Catalunya es desviaven al Pertús per evitar que accedissin a l'AP-7 i quedessin aturats. Per altra banda, els Mossos desviaven per la sortida de Figueres Sud tots els vehicles que circulaven en direcció sud. En direcció nord, els desviaments eren a Vilademuls. Cal recordar que també s'havia restringit el trànsit a la C-38 a Molló (Ripollès).

D'altra banda, els pagesos que des del matí han bloquejat l'entrada al Port de Tarragona han decidit allargar el tall un mínim de 24 hores (fins a les 10.00 hores de dimecres). La decisió s'ha pres al migdia, en una assemblea amb agricultors del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i comarques de Lleida, i amb mig miler de tractors. Després de la reunió han preparat el dinar i s'han instal·lat al mig de l'A-27 amb taules, cadires i barbacoes. Cap a les 16.30 hores (i fins a les 19.30 hores), un centenar de pagesos han decidit també bloquejar el carrer que creua el polígon industrial Francolí, així com un tram de l'N-340 a l'alçada del barri d'Icomar. La gran majoria dels tractors de les Terres de l'Ebre han tornat als seus domicilis per l'AP-7, escortats pels Mossos d'Esquadra. Les desenes de tractors que bloquejaran la infraestructura es reuniran en una nova assemblea per decidir com actuar aquest dimecres: la previsió és aixecar la protesta al matí, però no descarten continuar amb noves accions. En el cas del tall de la C-17 i l'eix transversal (C-25) a Gurb, el centenar de pagesos han decidit en assemblea allargar el tall fins a mitjanit.
 

Imatge principal: els pagesos gironins es preparen per fer nit a l'AP-7 muntant brases / ACN
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!