El Partit Animalista (Pacma) es concentrarà aquest dimecres a les 19 hores davant el Ministeri de Medi Ambient amb l'objectiu de "demanar el fi dels circs amb animals". La concentració arriba un dia després de l'accident d'un camió amb elefants en l'A-30, a l'altura de Pozo Cañada (Albacete), després de la sortida de via del vehicle.

"Després del terrible accident que van tenir ahir les cinc elefantes del Circ Gottani mentre eren transportades per carretera, una d'elles va morir i les altres quatre es troben en una nau d'un poble d'Albacete", ha indicat el Partit Animalista. A més, Pacma ha llançat una petició de firmes per impedir que aquestes quatre elefantes tornin al Circ Gottani i continuïn sent explotades.

Parlamentaris animalistes demanen una llei estatal que prohibeixi animals en circs

L'Associació Parlamentària en defensa dels Drets dels Animals (APDDA) ha reclamat una llei estatal que prohibeixi l'ús d'animals als circs, després del succés ocorregut aquest dilluns a Albacete en què un elefant va morir i dos van resultar ferits en bolcar el camió que els transportava. Els animals pertanyien al Circ Gottani.

La norma que demanen els parlamentaris animalistes deuria, segons explica l'associació, impedir la instal·lació de circs que utilitzin animals en els seus espectacles, basant-se no només en la protecció dels animals, sinó també en la salut de les persones i l'educació de la ciutadania. "Aquesta mesura legal prohibitiva no seria contrària al dret a la cultura o al de la llibertat d'empresa, ja que no impedeix l'activitat empresarial, sinó aquella especialitat que fa ús dels animals", expliquen.

L'associació recorda que, actualment, són quatre les comunitats autònomes que han prohibit els circs amb animals: Catalunya, Balears, Galícia i Múrcia. Tanmateix, assenyalen que, desplaçaments com el registrat en Albacete, "no poden evitar-se si no hi ha una prohibició a nivell estatal".

A través d'un comunicat, l'APDDA apunta que el rebuig dels circs amb animals s'està estenent a tot Espanya ja que, a més de les quatre autonomies que ho prohibeixen hi ha també uns 400 municipis que no accepten aquest tipus d'espectacles. "Tot això tenint en compte que Espanya és dels pocs països europeus la normativa general dels quals encara permet animals salvatges als circs", indica.

Animals forçats

A més, destaquen l'existència d'evidències científiques que, segons assenyalen, "han demostrat el greu impacte que tenen aquests espectacles en el benestar animal, les vides dels quals als circs es caracteritzen per l'aïllament, el càstig, la por i el captiveri."

"Malgrat que els espectacles circenses no mostren conductes violentes explícites en vista dels espectadors, els actes que els animals són forçats a fer són antinaturals i, per obligar-los a dur-los a terme, són sotmesos a mètodes d'ensinistrament basats, en moltes ocasions, en el càstig físic, la privació d'aliment i aigua i l'aïllament de la resta dels seus congèneres", apunta l'associació.

Segons el seu parer, els circs amb animals també suposen "un risc per a la salut pública, a causa d'accidents, fugues i la transmissió de malalties (zoonosi) sense cap justificació conservacionista o educativa".

Quant a l'accident d'Albacete, l'APDDA creu que mostra que aquests animals no viatjaven en unes condicions òptimes el que, segons ha destacat, posa "de nou el focus sobre el maltractament que suposa per als animals ser explotats en circs". De fet, creu que aquest sinistre es demostra que els animals no haurien d'actuar en circs, perquè "no estan per divertir" als homes. "Fa falta un marc estatal i l'APDDA es compromet a treballar-hi, en xarxa amb les diferents associacions animalistes", ha declarat la senadora Vanessa Angustia, membre de l'associació.