El Tribunal Constitucional (TC) ha suspès cautelarment la sentència del Tribunal Suprem (TS)  que va ordenar repetir el judici pel cas Bateragune. Això significa que no podrà celebrar-se un nou judici a l'Audiència Nacional fins que es resolgui el recurs presentat per Arnaldo Otegi i els altres condemnats.

El Ple del tribunal de garanties ha estimat per unanimitat la cautelar sol·licitada per Otegi i la resta de condemnats perquè se suspengui la sentència del Suprem fins que resolgui sobre el fons de la qüestió.

Cas Bateragune

En el cas Bateragune, l'intent de reconstruir Batasuna a través del grup que porta aquest nom, Otegi i l'exdirigent de LAB, Rafael Díez Usabiaga, van ser condemnats per l'Audiència Nacional a deu anys de presó per pertinença o integració en una organització terrorista i altres punts d'inhabilitació, mentre que a la resta els va imposar vuit anys de presó.

En revisar la sentència, el Suprem va rebaixar les penes a entre sis i sis anys i mig i més tard ho va avalar el Tribunal Constitucional. Tanmateix, no va fer el mateix el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que el novembre de 2018 va acabar donant la raó als condemnats en considerar vulnerat el seu dret a un jutge imparcial, a causa d'un comentari que va fer en el judici la presidenta del tribunal.

Nou judici 

El Suprem va ordenar celebrar un nou judici, considerant que les defenses i acusacions tenien dret a una resolució sobre el fons de l'assumpte, ja que creien que la nul·litat de la primera vista ordenada per Estrasburg no era sinònim d'absolució. D'acord amb aquesta sentència, el tribunal havia d'estar format per magistrats diferents dels que el van enjudiciar per primera vegada.

Recurs d'empara 

El Constitucional havia admès a tràmit un recurs d'empara que van presentar Arnaldo Otegi  i la resta d'afectats -Arkaitz Rodríguez, Rafa Díez Usabiaga, Mirin Zabaleta i Sonia Jacinto- pel cas Bateragune. 

La ponència ha recaigut en el magistrat del bloc conservador Pedro González Trevijano, qui precisament es postula com a pròxim president del tribunal de garanties quan culmini en unes setmanes la renovació de quatre magistrats.

Entre altres arguments, els recurrents van recordar que les penes en el seu moment imposades als demandants (presó i inhabilitació especial) ja han estat completes.

Un cas similar

Un cas semblant a aquest i que serveix de precedent la condemna a l’expresident del parlament basc, Juan María Atutxa, i als exmembres de la mesa Gorka Knörr i Concepción Bilbao, que es van negar a dissoldre el grup parlamentari de Sozialista Abertzaleak, el que era el suposat hereu de Batasuna.

En aquest cas, el TEDH va anul·lar la sentència del Tribunal Suprem perquè els havien condemnat sense que testifiquessin. La resposta del Suprem va ser acatar la decisió d’Estrasburg i va anul·lar la condemna, però no va ordenar de repetir el judici.

Imatge principal: Arnaldo Otegi / Sergi Alcazar