Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil ha iniciat a primera hora d’aquest dimarts, 16 de gener, un dispositiu antiterrorista en diversos municipis de l’àrea metropolitana amb l’objectiu de detenir presumptes terroristes gihadistes. Des de les sis del matí s’estan fent entrades a Rubí, al Vallès, i també a Sant Pere de Ribes, al Garraf, i a Martorell, al Baix Llobregat. A Mèrida, a Extremadura, també s’estan fent entrades per detenir objectius. Un equip dels Mossos s'ha desplaçat fins a Extremadura per participar en els escorcolls.

Catalunya - Txetxènia - Síria

L'objectiu, segons ha pogut saber ElNacional.cat, és fer cinc detinguts. Un dels investigats, un home de nacionalitat russa, ja és a la presó, a Brians, al Baix Llobregat. Els detinguts tenien intenció de cometre un atemptat terrorista, si bé encara no havien escollit l'objectiu. Els agents d'Informació dels Mossos d'Esquadra han pogut aclarir que estaven en una fase avançada i que ja estaven cercant armes i explosius. Els escorcolls s'han fet al carrer de Mònaco de Sant Pere de Ribes, al carrer de Segòvia de Rubí i al carrer del Tit, a Martorell.

Fonts properes a la investigació apunten a la possibilitat que l'entramat desmantellat avui tingui relació també amb Txetxènia, una república russa on l'extremisme islamista és molt potent. El detingut a Martorell, per exemple, és un home de l'Est, segons han confirmat fonts policials a ElNacional.cat.

 

Relació dels detinguts amb Síria

Els investigadors també han localitzat connexions dels detinguts amb Síria, si bé encara no hi ha més detalls sobre aquesta relació, per l'hermetisme de la investigació conjunta entre Mossos, Guàrdia Civil i l'Audiència Nacional espanyola.

Ara mateix no consta més informació sobre aquesta nova operació policial contra el terrorisme islamista a casa nostra. Tampoc la nacionalitat de la resta de detinguts. Els Mossos asseguren que la investigació està sota secret de sumari. La investigació ha estat portada per la Comissaria General d'Informació i les entrades s'han fet amb GEI i ARRO i també s'ha desplegat TEDAX i agents de la Unitat Canina. En els diversos escorcolls els agents s'estan emportant informació i aparells tecnològics per seguir la investigació.

OpTerror
Imatge de l'entrada judicial en una casa del carrer de Segòvia, a Rubí / CME

Més antiterrorisme que mai

El 2023 ha estat l’any amb més activitat d’aquestes investigacions i detencions arreu de l’Estat i també a Catalunya, que s’ha convertit en un focus d’aquest tipus de terrorisme. La policia catalana, en aquella ocasió amb la Policia Nacional, van detenir a final de novembre dos homes a Olot, a la Garrotxa, per captació i adoctrinament. A Terrassa, la Policia Nacional, va detenir un tiktoker radicalitzat amb milers de seguidors que cridava a la guerra santa, i a Cubelles, també la policia espanyola, va detenir una parella de conversos que tenien intenció de cometre atemptats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!