Tots coneixem la llegenda de Sant Jordi, el cavaller que salva la princesa del drac ferotge. Però qui va ser aquest sant? Sant Jordi, nascut en el segle III dC a la ciutat de Lod, a Israel, va ser un militar romà que va morir com a màrtir per no voler abandonar la fe cristiana. Segons explica la tradició cristiana, l'any 303 aC, l'emperador romà Dioclecià va ordenar la persecució de tots els cristians a l'imperi romà, considerada una de les últimes i més sagnants persecucions romanes. El tribú Jordi, que formava part de la seva guàrdia personal, en conèixer l'edicte, es va negar a actuar i així va revelar que professava el cristianisme, fet que fins aleshores havia mantingut en secret. El cèsar va ordenar que el torturessin per traïdor, i així va esdevenir màrtir.
🌹 Sant Jordi 2023: així serà la Diada a Catalunya
La tomba de Sant Jordi, a la ciutat de Lod
Sant Jordi, que va ser santificat pel papa Gelasi I l'any 494, va esdevenir el sant guerrer més important en la tradició cristiana, fins al punt que ha transcendit fins als nostres temps. Tot i que va morir a Anatòlia, les seves restes es van traslladar a la seva ciutat natal, i a sobre de la seva tomba es va construir pocs anys després una església en honor seu, que duu el seu nom. L'església es va edificar durant el període bizantí, es va reconstruir durant les Croades i posteriorment durant el període otomà. En concret, es troba en el nucli antic de la ciutat, i l'edifici que encara es pot visitar, es va completar l'any 1893.
Inicialment, a la tomba també hi havia enterrades les relíquies sagrades, però actualment aquestes estan distribuïdes arreu del món. El sepulcre, que està fet de marbre, té tallada en la pedra una imatge de Sant Jordi, vestit com a guerrer i amb l'aurèola que l'identifica com a sant. A més, en una mà duu una creu cristiana, i en l'altra una llança. És habitual que la tomba estigui coberta d'oli, ja que tant l'oli com la mirra s'aboquen per sobre com a ofrena al sant, i es distribueix com a benedicció als pelegrins. Al darrere s'hi troba un mosaic a color, on Sant Jordi apareix portant els mateixos símbols.

Actualment, l'església és oberta al públic i cada any a l'abril —mes del naixement de Jordi— i al novembre —data en què va arribar el seu cos a Lod— es fan celebracions commemoratives seguint la litúrgia ortodoxa.
