El Cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, va encarregar a una comissió mixta, que redactés un document de treball de reestructuració/remodelació parroquial diocesana. Després d’un any i mig de treball s’ha presentat una proposta, amb l’objectiu que sigui estudiada a fons per tots els nivells diocesans: Consell Episcopal (bisbes i vicaris episcopals), arxiprestats, consells del presbiteri i pastoral diocesans, les parròquies i els seus consells. L’àmplia consulta canviarà o matisarà el document esborrany i en concloure aquest llarg procés el Cardenal i el seu Consell decidiran què fer i amb quan fer-ho.

La proposta inclou una reducció de rectors, ara bé, des de l'Esgésia Arxiodiocesana de Barcelona asseguren que la reducció no significa la reducció de temples. "El que es pretén és precisament reforçar la presència pastoral, adaptant-la a les necessitats actuals i futures, tal com s’ha fet en altres diòcesis com la de Milà, amb bons resultats", expliquen.

"Facilitar la coordinació"

Per això, la proposta a Barcelona suggereix agrupar totes les parròquies de la diòcesi en 48 "Comunitats pastorals" d’entre 3 i 6 parròquies al voltant d’una parròquia central d’un barri o comarca, amb l’objectiu de facilitar una millor coordinació, una adequada especialització (joves, acollida, formació, etc.).

Es pretén també reforçar el treball en comú i la sinodalitat de sacerdots, laics/ques, religiosos/es i diaques. "Avui en dia es fa més difícil que totes les parròquies puguin oferir tots els serveis, amb perjudici de l’evangelització i les prestacions actuals", apunten. La proposta recollida pel document no descarta que es puguin suprimir alguns centres de culte, que no superarien els deu temples.

El cardenal Omella i les vacunes

A finals del mes d'abril, l'arquebisbe de Barcelona va reclamar que les vacunes contra el coronavirus arribin "també als més pobres i el més ràpid possible". En la inauguració d'una exposició, va fer una crida a la solidaritat davant la situació de crisi. "Acabarem tots per anar al psiquiàtric si no tenim un cor més gran", va manifestar.

Omella va manifestar que s'està intentant vacunar a tot el món i fer-ho com més aviat millor, però va reclamar pensar també amb els més pobres. Va demanar també que les farmacèutiques "pensin també en els països més pobres i com fer-ho perquè arribi com més aviat millor aquesta vacuna i amb el cost mínim". "Cal que treballem junts per vèncer aquesta crisi, perquè sino no ens en sortirem", va concloure Omella.

 

Foto principal: El cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona / ACN