La Comissió de Salut Pública, formada per directors generals del Ministeri i de les diferents regions, ha de decidir aquest dimarts què passa amb la segona dosi que haurien de rebre de la vacuna d'AstraZeneca els gairebé dos milions de treballadors essencials que van rebre ja una primera dosi d'aquesta mateixa vacuna.

Segons ha assegurat la SER, els experts que assessoren el Ministeri de Sanitat plantegen que la segona dosi sigui també d'AstraZeneca i que es posi a persones d'entre 40 i 60 anys. Fins ara, la vacuna no es podia administrar als menors de 60 anys. La cadena de ràdio constata que aquest dimarts es tornaran a reunir abans de fer una recomanació final a la Comissió de Salut Pública, que aquesta tarda prendrà la decisió definitiva. 

Polèmica amb AstraZeneca

La Comissió també tindrà en compte els resultats de l'assaig clínic coneguts aquest dimarts al matí sobre l'eficàcia de barrejar vacunes –CombiVacs. És a dir, posar una segona dosi de Pfizer en comptes de la segona d'AstraZeneca, que en principi seria la que tocaria. En l'estudi hi han participat unes 600 persones i la intenció és treure l'entrellat sobre si barrejar vacunes pot ser una solució o no.

A finals d'abril, enmig de la polèmica de la segona dosi amb AstraZeneca, es va acordar ampliar l'interval de 12 setmanes a 16 per als de menys de 60 anys, tot i que l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) havia demanat que es respectés la pauta de les 12 setmanes. A més, sempre ha manifestat que els beneficis superen els riscos. 

Què diu Salut?

Salut sempre s'ha manifestat en contra dels topalls que el Ministeri havia imposat amb AstraZeneca i ha defensat acabar de vacunar amb aquesta mateixa vacuna els menors de 60 anys.

Tal com recull la SER, però, Catalunya no és l'únic territori que s'hi havia manifestat en contra. Madrid també ha defensat que la segona dosi hauria de ser amb AstraZeneca, igual que a Andalusia o Galícia, entre altres.

El manifest dels científics

Fa només uns dies, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, es feia ressò d'un document impulsat per un grup d'experts de l'Institut de Salut Global de Barcelona i el mateix Col·legi de Metges de Barcelona que recomana administrar la segona dosi d'AstraZeneca a les persones que ja han rebut la primera.

En el document s'hi pot llegir que els experts "es basen en l’evidència 'sòlida' de l’eficàcia d’aquesta opció i en el seu baix risc i alerten que cal oferir una solució ràpida per a milers de persones que, a tot Espanya, van rebre una dosi d’AstraZeneca i que esperen completar la seva vacunació".

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari es prepara per administrar una vacuna d'AstraZeneca / Efe