La por al terrorisme, motivada pels darrers atemptats gihadistes a Europa i als països turístics del nord d’Àfrica o Turquia, entre d’altres, ha modificat -en part- els interessos dels turistes que busquen sol i platja i els ha fet fugir de moltes destinacions turístiques del Mediterrani, però també del turisme cultural lligat a diverses capitals europees colpejades pels atacs terroristes.

La seguretat que comporta en aquest sentit la costa catalana -on no hi ha hagut cap atemptat- ha convertit part de Catalunya en una "destinació refugi" i, segons fonts de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, l’any passat ja van quantificar l’arribada de turistes vinguts per aquest temor en un 5% més.

Però aquest augment de turisme no només s'ha notat a la capital catalana. La Costa Brava i la Costa Daurada també han vist incrementada la seva demanda d’allotjaments turístics. De fet, des de la Federació d’Hostaleria Girona asseguren a El Nacional que estan recuperant mercats que havien marxat perquè viatjaven a "països competidors com Tunísia i ara venen aquí". 

Fins i tot, el BBVA assegura a l'informe "Situació Catalunya" que quasi el 50% d'aquest increment turístic té origen en les "tensions geopolítiques" i la "percepció de la inseguretat" a països competidors, però no atribueix aquest boom només a Catalunya, sinó també a altres destinacions costaneres com Las Palmas o Cadis. 

Turistes reapareguts

La demanda turística va in crescendo sense pausa i, aquest any, l'interès del turisme rus està sent protagonista. Així ho ha explicat a aquest diari el president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges, Martí Sarrate, que ha assegurat que la ciutadania russa "mai havia estat actor principal" a Catalunya, però ara "la falta de seguretat o la por psicològica fa que el primer factor que es valori sigui la seguretat".

A banda d'aquest factor, Sarrate insisteix a posar especial èmfasi al turisme cultural, ja que, per exemple, cada any venen uns 200.000 japonesos a Catalunya motivats per aquest factor. 

Les comarques barcelonines, gironines i tarragonines de la costa ja estan notant com van recuperant mercats estrangers com l’alemany, l’holandès, el belga, el rus o el britànic. Segons apunten, es tracta de turistes que els altres anys viatjaven a Tunísia, Egipte o Turquia i que ara ho han deixat de fer per la por al terrorisme i la guerra.

Nous rècords

Les previsions són molt bones. Sarrate ha dit ben clar que aquest any "tornarem a batre rècords" i no només per la por al terrorisme, sinó gràcies a infraestructures com l'aeroport del Prat o el port de Barcelona.

Només a la primera quinzena de juliol, s’espera que s’ocupi entre el 70 i el 75% a l’Alt Empordà, entre un 75 i 80% a la Costa Brava centre i entre un 80 i un 85% a la Costa Brava sud. A l’interior, com és habitual, l’ocupació serà més baixa que a la costa. La segona quinzena de juliol, aquests percentatges s’incrementaran en un 5%.

La Costa Daurada, per la seva banda, també és optimista amb les seves previsions. Previsions que si es compleixen, no només beneficiaran els allotjaments turístics, sinó també les infraestructures catalanes, ja que s’espera que l’afluència a l’aeroport de Reus augmenti en un 29% durant els mesos d’estiu.

Els turistes que més optaran pel sud de Catalunya seran, sobretot, l’espanyol, l’irlandès, el britànic, l’alemany o el rus -que en els darrers anys s’havia perdut- i triaran o la Costa Daurada o bé per la inestabilitat geopolítica que viu el Mediterrani al nord de l’Àfrica, segons afirma la gerent de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme, Marta Álvarez, o bé per Ferrari Land. La inestabilitat política, però, no seria doncs l’únic motiu de l’increment del turisme, però sí un dels motius.

Turisme prestat

Des dels diferents patronats de turisme i entitats relacionades amb el tema coincideixen que s'espera "fidelitzar" aquest "turista prestat" que ha viatjat fins a Catalunya motivat per la seguretat. El turisme rus, que s'havia perdut des de feia anys, ha tornat a visitar Catalunya i no només per qüestions que tinguin a veure amb el terrorisme, sinó també per la millora de les infraestructures i dels serveis i allotjaments turístics.

Aquests -i els paisatgístics- haurien de ser motius suficients per fidelitzar el turisme a la costa catalana. Per exemple, a la Costa Daurada, i segons ha assegurat a aquest diari la gerent de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona, un 65% dels turistes hi tornen, i ara "només queda encreuar els dits perquè aquí no passi res i aprofitar el moment".

L'interior, a banda

Mentrestant, però, el turisme interior es mou per altres atractius i, tot i que la previsió del Patronat de Turisme de Lleida és que “vagi millor que l’any passat” i s’incrementi en un 7% respecte al 2016, tenen clar que la por al terrorisme no hi té res a veure.

"Volem diferenciar aquesta destinació del turisme de la costa, on sí que hi pot haver incidències respecte a les destinacions turístiques, però aquí no relacionem la por amb terrorisme", afirmen, al mateix temps que relacionen el factor climatològic amb aquest augment del turisme, que sol venir de Catalunya i la resta de l’Estat, mentre que uns 100.000 turistes (entorn del 17%) seran internacionals.