Més de 8.000 persones s'examinen aquest dissabte per obtenir el C2 de català, el nivell superior de la llengua del país. Les proves es fan en 14 localitats d'arreu de Catalunya, amb una xifra d'inscrits que s'ha quadruplicat en els últims tres anys. Això és degut a l'augment de l'interès per aquest certificat per part del personal docent, ja que a partir del curs 2025-26 el Departament d'Educació va anunciar que tenir aquest nivell serà obligatori per poder exercir de professor o mestre, després de la davallada de l'ús social del català i que alguns professors no apliquin la immersió lingüística

Fins ara l'obligatorietat per a ser mestre i professor era el C1

El C2 serà necessari per accedir a la borsa de treball del personal interí docent, per presentar-se a les oposicions i per adquirir noves especialitats. Un d'aquests docents és en Jorge Verdú, qui en declaracions a 3Cat ha explicat que és el primer any que fa classes i, amb les intencions d'opositar l'any que ve, volia preparar-se el C2. Fins ara, el nivell màxim del català, en comptes de considerar-se una obligatorietat, es considerava un mèrit. Els mestres i professors que ja estan exercint tindran un marge de temps extra per poder acreditar aquest nivell.  L'Aurelià Serra és professor de l'especialitat de francès, així com d'història i geografia: "Em presento per l'interès per la llengua en si, però també, clar, és un requisit de futur".

Tot i això, també s'hi han volgut presentar estudiants d'altres disciplines professionals, com ara l'Ariadna París, que és estudiant de medicina i assegura que el C2 li donarà punts de cara a un futur. "Estic molt contenta de poder estudiar una mica més la meva llengua, que fa molt de temps que no l'estudio", assegura en declaracions a 3Cat. 

Més aprovats i l'objectiu de la prova

El nivell C2 permet acreditar que una persona es pot comunicar oralment i per escrit amb naturalitat, fluïdesa i precisió, adaptant el missatge a diverses situacions.  Aquestes 8.300 persones s'examinen aquest dissabte al matí a Barcelona, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic i Vilanova i la Geltrú on es fan les proves escrites.  Pel que fa a l'examen oral, es publicarà la data aquest dissabte i els resultats finals no se sabran fins al 4 de setembre.

Així mateix, també hi ha hagut canvis en els exàmens. I és que fins fa dos anys el nombre d'aprovats era del 70%, mentre que, ara, ho aconsegueix gairebé el 80%. Ho explicava el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, qui assegurava que té a veure amb la preparació dels candidats. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!