La nova soca de la Covid detectada al Regne Unit podria estar infectant des de fa unes setmanes a ciutadans de diversos països europeus, segons ha alertat aquest diumenge el catedràtic de farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford, Daniel Prieto Alhambra, en una entrevista a Rac1.

El govern britànic ha confinat uns 20 milions de persones des d'aquest diumenge a la ciutat de Londres i la seva àrea metropolitana per l'augment de contagis de la Covid-19. Segons va anunciar ahir el primer ministre, Boris Johnson, la nova soca estaria darrere de l'augment de casos i seria un 70% més contagiosa.

Prieto Alhambra ha explicat que des de fa un mes ja es parlava en l'àmbit científic d'una possible mutació del virus, que seria ara més contagiós, canvi que s'hauria detectat en diversos països europeus. Tot i que ha indicat que encara és aviat per assenyalar si aquesta mutació és la causant de l'augment sobtat de casos a Londres, Alemanya, Itàlia o Espanya, també ha precisat que és gairebé segur que estigui ja present en diversos països europeus.

De fet, el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, en les sigles en anglès) ha emès aquest diumenge un informe en què alerta que també s'han registrat casos d'aquesta nova variant del virus a Holanda, Dinamarca i Bèlgica. Per aquest motiu tant Holanda, com Bèlgica i Itàlia ja han cancel·lat els vols amb el Regne Unit.

Canvis en la proteïna S del virus

Pérez Alhambra, que és membre del consell d'experts que aconsella l'Agència Europea del Medicament sobre les noves vacunes, ha explicat que els primers indicis apunten que el canvi s'ha produït en la proteïna S del virus, el que li permet enganxar-se millor i, en conseqüència, ser més contagiós.

Si es confirma amb estudis d'investigació aquest fet, una de les conseqüències, segons Pérez Alhambra, és que caldria vacunar més gent de la prevista ara per aconseguir l'anomenada immunitat de ramat.

Per contra, ha assenyalat, si ja hi ha més gent infectada encara que asimptomàtica del que indiquen ara els estudis, "s'estarien malbaratant vacunes" amb persones ja contagiades.

Pérez Alhambra ha pronosticat que, en qualsevol cas, no podrà parlar-se que la pandèmia comença a estar controlada fins d'aquí a mig any i ha fet una crida perquè totes les persones es vacunin. "És més segur aconseguir immunitat vacunant que infectant", ha postil·lat.

L'ordre de la vacunació

Ha defensat, igualment, que la vacunació comenci amb gent gran i treballadors de sectors essencials, sobretot el sanitari, ja que això redundarà en un menor ingrés hospitalari per la Covid-19 i en un descens de les morts.

Pel que fa a la vacuna russa, la Sputnik V, el catedràtic ha lamentat "el problema de transparència" amb què s'ha desenvolupat, cosa que impedeix saber "si s'han agafat dreceres", com no s'ha fet amb el desenvolupament de les altres.