Preocupació a la conselleria d'Interior pels aldarulls i incidents d'ahir en diverses ciutats de Catalunya i els que hi pugui haver avui arran de la detenció del raper Pablo Hasél. "La situació a Vic exemplifica la magnitud de la tragèdia" ha dit Miquel Sàmper només començar la seva compareixença després de l'atac ahir a la comissaria dels Mossos de Vic.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha comparegut amb el portaveu del cos dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, per fer balanç de les incidències d'ahir i per demanar que cessi la violència: "Prego a la societat que es manifesti tot el que calgui, amb el lliure dret a dir i expressar-se, però prego que les manifestacions siguin pacífiques. La violència no hi té cabuda".

Els aldarulls d'ahir, més enllà dels danys materials, es van centrar en atacs a les línies policials, amb llambordes, pedres, ampolles de vidre i bengales, però també van acabar amb unes dades insòlites de 40 locals atacats a Barcelona, 25 saquejos a entitats bancàries i a 15 comerços. Es van cremar fins a 50 contenidors i 20 motos. A Girona es van destrossar dos cotxes policials, a Vic la comissaria dels mossos. Hi ha 18 detinguts en total, 25 agents policials ferits i 30 manifestants ferits que va atendre el SEM.

Comissaria Mossos Vic aldarulls Hasél - CMMEE

De cara a avui es redimensiona el dispositiu per donar cobertura a les concentracions que hi torna a haver convocades a partir de les 19 h. Interior no descarta demanar reforços a la policia espanyola, com ja va fer amb els aldarulls postsentència. "No ens tremolarà el pols si cal que el CNP o la Guàrdia Civil facin un operatiu conjunt", ha dit el portaveu Joan Carles Molinero.

Els Mossos d'Esquadra es van veure desbordats ahir pels aldarulls tot i que havien fet una previsió de protecció en diferents edificis públics com seus judicials i delegacions del Govern, però aquestes manifestacions "es van transformar d'una manera molt ràpida", fet que va provocar una nul·la capacitat de reacció. El portaveu del cos, Joan Carles Molinero, ha admès que la precipitació dels fets va fer impossible activar la unitat de mediació, de manera que no es va activar abans de les concentracions.

La policia es va confiar i el resultat va ser una nova batalla campal a Barcelona, però també greus aldarulls a Girona, Lleida i Vic, on els manifestants van aconseguir assaltar la comissaria dels Mossos. Un grup d'unes 60 persones va trencar els vidres i va aconseguir entrar fins a dins, i van acorralar els 10 agents que hi havia a l'interior de la comissaria. Hi van fer una pintada que reproduïa les darreres paraules de Pablo Hasél abans d'entrar al cotxe policial: "Mort a l'estat feixista".

Sobre el perfil dels manifestants, són joves d'entre 17 i 25 anys que viuen a la zona de les concentracions, segons dades d'interior. Hi ha 18 detinguts, però la policia investiga els fets per poder localitzar "els instigadors" dels aldarulls.

Sàmper defensa la llibertat d'expressió i el dret a manifestació

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha comparegut amb un posat molt seriós respecte a altres compareixences. Els fets són greus i la preocupació del cos és evident. Sàmper ha fet una crida a la pau per poder exercir els drets fonamentals i ha parlat de la llibertat d'expressió com un bé reconegut, fent clares referències a l'origen de tot plegat, que és la condemna al raper Pablo Hasél. Ha titllat la reacció del poder judicial com un "precepte caduc, ranci i d'una altra època contradictòria amb el moment actual", però també ha dit que "la violència no està emparada ni permesa, no hi ha cap però que la justifiqui, no està emparada pel dret a manifestació".

"Defensarem sempre l'exercici dels drets fonamentals, però també la integritat física dels policies, el dret a la vida i a la propietat", ha dit Sàmper sobre els incidents a Vic. "Amb violència no podem garantir els drets fonamentals", ha dit el conseller. I en aquest context ha estat quan ha fet un prec a la ciutadania a manifestar-se pacíficament,  perquè "la violència no hi té cabuda" i perquè la gran majoria de persones que es vulguin manifestar avui ho puguin fer amb seguretat: "La meva pretensió és que la gent es pugui manifestar però una societat moderna això ho ha d'acompanyar de pacifisme. Tinc l'obligació d'intentar aturar la violència".

Sàmper ha agraït la implicació i preocupació dels alcaldes dels municipis afectats i ha anunciat que al llarg del dia d'avui els trucarà a tots.