Els sindicats surten a preescalfar. Hi ha una nova manifestació convocada pel dia 14 de maig en la qual hi participaran molts dels sindicats que el passat mes de març van omplir els carrers de Barcelona. Però aquest cop no hi participaran tots. Se n’han desmarcat Comissions Obreres, UGT i USOC. La nova manifestació vol reivindicar una educació pública de qualitat que passi per l’eliminació progressiva de la concertació de centres privats “que no donin resposta a necessitats d’escolarització, sempre preservant els drets laborals dels treballadors”; així com “el tancament de grups i centres a la xarxa educativa pública per respectar l’opció de les famílies que aposten per una escolarització dels seus fills i filles en centres educatius de gestió i provisió pública”. 

Aquests dos darrers punts que apareixen en un comunicat signat per l’aFFaC, USTEC, la Intersindical, Professors de Secundària, CGT i Sindicat d’Estudiants són els que no haurien acabat de seduir CCOO, UGT i USOC. Així ho han explicat representants dels sindicats d’estudiants convocants aquest dimecres en una roda de premsa. La resta de reivindicacions, però, recorden a les mateixes que el passat mes de març van fer sortir la comunitat educativa als carrers. Més enllà de la reversió de l’avançament de l’inici del curs escolar, es vol que es reverteixin les retallades que s’arrosseguen des de la dècada passada, així com la dimissió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray.

Aquesta manifestació es produirà un dissabte. S’ha triat fer-ho en cap de setmana perquè les famílies puguin participar en la mobilització, ja que entre setmana no podrien escapar-se de les seves feines per demanar una educació pública de qualitat; així ho han explicat durant la roda de premsa. Per altra banda, es tractarà d’una manifestació que començarà a la plaça Universitat de Barcelona i que acabarà al parc de la Ciutadella de la capital catalana. Es preveu una jornada festiva, amb un dinar, xerrades, debat, espai infantil i concerts. 

Preescalfar els carrers

Es tractarà, tot plegat, d’una prèvia a un final de curs calent. Els sindicats encara no han confirmat quines mobilitzacions tiraran endavant a final de curs per protestar contra el fet que Educació trenqués les negociacions amb els representants de mestres i docents. A la pluja d’idees apareixen manifestacions al maig i una vaga indefinida al juny, però encara no s’ha confirmat. En aquelles mobilitzacions sí que tornaran a aparèixer els sindicats de sempre, amb CCOO, UGT i USOC un altre cop als carrers. Així mateix, els diversos col·lectius neguen que en cap cas s’hagi trencat la unitat sindical, de manera que es preveu que la manifestació del 14 de maig a Barcelona sigui un parèntesi i una manera de preescalfar motors davant d’un final de curs que es preveu calent.