Ja estan en marxa els canvis de la nova Llei General de Comunicació Audiovisual de l’Estat. Les cadenes tenen ara tres mesos per aplicar la nova normativa, que canvia diversos aspectes. Quines novetats notaràs a la televisió de casa teva? 

  • Canvis en la publicitat. La nova llei flexibilitza els límits de la publicitat. Fins ara es podien emetre un màxim de 12 minuts de publicitat cada hora i ara es permetran emetre 144 minuts des de les sis del matí fins a les sis de la tarda que es podran distribuir com vulguin les cadenes. Després, de sis de la tarda a sis del matí es poden fer 72 minuts més. 
  • Més protecció als menors. Tots els continguts que no siguin aptes per a menors s’hauran d’emetre entre les deu de la nit i les sis del matí. A més, la nova llei obliga tots els prestadors a facilitar informació sobre el contingut que pot ser perjudicial per a ells mitjançant sistemes de qualificació per edats.
  • Canvis de programació. Els canals ja no hauran de comunicar la programació tres dies abans i la podran canviar quan vulguin. D’aquesta manera, es pretén obrir la porta a contraprogramacions entre cadenes per obtenir millors audiències.
  • Control dels continguts. La norma també inclou uns principis generals aplicables a tot l'àmbit audiovisual: la dignitat humana; la protecció dels usuaris respecte de continguts que atempten contra la dignitat de la dona ; l'obligació de transmetre una imatge respectuosa i apreciativa de les persones amb discapacitat; la promoció del pluralisme lingüístic existent a Espanya; i la veracitat de la informació. 
  • La polèmica de les llengües. La llei obliga les cadenes a dedicar el 51% del temps d'emissió a obres europees, la meitat en llengua oficial o cooficials de les comunitats. D'aquesta subquota, RTVE “reservarà un mínim del 15% a obres audiovisuals en alguna de les llengües oficials de les comunitats autònomes , tenint en compte la població i reservant-ne un 10% per a cadascuna”. I les televisions de pagament hauran de reservar un 30% del catàleg a obres europees. La meitat (15%) han de ser obres en llengües oficials a Espanya i, d'aquesta subquota, el 40% han de ser obres audiovisuals en alguna de les llengües oficials de les comunitats. Això, per entitats com Òmnium Cultural o Plataforma per la llengua representa “passos insuficients” per a la salut de les llengües minoritàries com el català. Segons asseguren, els canvis introduïts són clarament insuficients i testimonials en representar entre el 0,35% i el 2,55% del conjunt.