Aquesta tarda, passades les 18 hores, hi ha hagut fumata blanca: això vol dir que ja hi ha nou papa. Aquesta fumata blanca arriba després que les dues votacions del matí d'aquest segon dia de conclave hagin acabat amb fumata negra. 133 cardenals electors han estat reunits des d'ahir a la Capella Sixtina del Vaticà per escollir el successor de Francesc al capdavant de l'Església catòlica, el 267 de la història. Cap dels purpurats ha aconseguit durant el matí la majoria necessària de 89 vots. Aquest mateix dijous a la tarda s'han fet dues noves votacions i s'ha produït finalment l'acord.
La segona fumata del conclave ha sortit abans de l'esperat, a les 11:51 hores, davant l'atenta mirada d'11.000 persones reunides a la plaça de Sant Pere La primera, també negra, va aparèixer ahir dimecres al voltant de les 21:00 hores, després de la primera votació. Va sortir de manera inesperada fins tres hores més tard del previst, per la qual cosa van començar a sorgir especulacions sobre si s'havia produït una insòlita elecció en la primera votació en favor d'un candidat de gran consens, si bé aquesta possibilitat es va acabar esvaint a tocar de l'hora de sopar.
El retard d'ahir, d'acord amb fonts vaticanes, va ser degut a un conjunt de factors: una llarga pregària del cardenal Cantalamessa, que hauria ofert un discurs de fins a una hora de duració. També la reduïda mobilitat d'alguns dels cardenals d'edat avançada i, finalment, que per al 80% dels purpurats reunits és el seu primer conclave, per la qual cosa hi ha hagut una explicació del procediment. Mitjans italians també apunten a un problema de comunicació lingüística entre cardenals, donat que procedeixen de tot el món.
Què passa si s'allarga?
A partir d'aquest divendres, se seguirà el mateix procés de votació que aquest dijous. Després de tres dies d'escrutinis, si encara no ha sortit la fumata blanca, els cardenals tindran un dia de pausa per a l'oració i el lliure col·loqui. El director de l'Oficina de Premsa del Vaticà, Matteo Bruni, ha assenyalat a Europa Press que en aquest punt hi ha “diferents interpretacions”, per la qual cosa podrien parar el dissabte o el diumenge. Si s'interpreta que el dijous, quan només va haver-hi una votació, és el primer dia de votacions, els prelats pararien el dissabte en cas de no haver-hi acord al final del divendres. Per contra, si s'interpreta que són tres dies complets de votacions (dues al matí i dues a la tarda), pararien el diumenge en cas de no aconseguir acord al final del dissabte.
A més, si després de quatre sèries d'escrutinis no s'obtingués resultat positiu, llavors, segons el Motu proprio publicat per Benet XVI, els cardenals podran triar entre els dos més votats en l'últim escrutini, encara que no per majoria sinó que de nou s'hauran d'aconseguir “almenys” els dos terços dels vots.