Tres piscines municipals de la Catalunya Central han hagut de tancar aquest divendres, normalment fins a aquest matí de dissabte, per episodis de contaminació fecal. Els fets coincideixen amb la propagació d’un repte viral que consisteix a defecar en les piscines públiques, un fenomen que va començar a circular l’any 2018 i que es repeteix cada estiu, set anys més tard. Només durant la campanya estival d’enguany, ja s’haurien detectat unes 300 piscines afectades per la mateixa casuística a tot l’estat espanyol.
A Berga, l’Ajuntament va anunciar el tancament de la piscina gran del complex de piscines municipals de la zona esportiva Toni Sabata durant el migdia del divendres per un “incident fortuït de contaminació fecal” causat per un infant. El consistori berguedà va activar el protocol sanitari corresponent per garantir la salubritat de l'aigua, la qual cosa va obligar a tancar la piscina. L’Ajuntament ha anunciat que aquest dissabte ja estaria oberta, juntament amb la resta de les instal·lacions de bany del complex, que va haver de reduir l’aforament fins a les 400 persones durant la tarda d’ahir a causa de l’episodi.
Berga restringeix temporalment el bany en una de les piscines municipals per aplicar el protocol sanitari a causa d'un incident fortuït de contaminació fecal https://t.co/ELpBCcUFYX pic.twitter.com/5FdrINqd91
— Ajuntament de Berga (@AjuntamentBerga) July 18, 2025
D’altra banda, a Sant Joan de Vilatorrada, al Bages, segons va explicar una usuària al diari Regió7, la piscina gran va haver de tancar al públic cap a les quatre de la tarda del divendres també per un cas de contaminació fecal. La piscina mitjana del complex municipal de la localitat també es va veure afectada pel tancament dues hores més tard.
Per últim, a Bellver de Cerdanya, l’Ajuntament també va haver de suspendre el bany a la piscina municipal després d’una afectació a l'aigua produïda per “l’actuació incívica d’una persona”, segons va informar el consistori. Després de dur a terme les tasques de desinfecció pertinents, la piscina ha obert aquest dissabte amb normalitat.
Es desconeix si els tres casos tenen relació directa amb el repte viral o si es tracta d’actes accidentals. Segons recullen alguns mitjans, el repte s’hauria estès entre joves de 12 i 16 anys, i tot i que no s’han detectat vídeos que ho demostrin de primera mà, hi ha publicacions que en parlen.
Com es descontamina una piscina?
Quan es produeix un incident de contaminació fecal, els protocols sanitaris obliguen a realitzar una sèrie de passos per assegurar que l’aigua és segura pel bany. En primer lloc, s’ha de restringir l’accés a la piscina per poder retirar les restes sòlides amb les eines necessàries. Seguidament, s’afegeix a l’aigua una quantitat elevada de clor per tal d’eliminar qualsevol bacteri i patògens que les restes fecals haguessin pogut deixar a la instal·lació.
Aquest procés pot durar diverses hores o dies, depenent de la dimensió del vas i de la qualitat de l’aigua. Un cop feta la desinfecció, es fan anàlisis microbiològiques per comprovar que els nivells de bacteris i altres elements compleixin la normativa sanitària. Només quan es validen aquests resultats, es pot autoritzar la reobertura al bany.