El virus de l’Ecce homo ha arribat fins a València. Ja hi ha un precedent: la restauració de l’Ecce homo de Borja -l’any 2012- que va fer una veïna de la localitat, Cecília Giménez, fet que va destrossar l’obra d’art. El cas va fer la volta al món, i es va convertir en tota una atracció, el 2018 l’havien visitat prop de 200.000 persones.

ecce homo de borja
Mai oblidarem l'Ecce homo de Borja, obra de Cecilia Giménez
 

Ara ha passat una cosa semblant a la capital del Túria. El propietari d’un quadre, un col·leccionista particular, tenia una còpia d’una Immaculada de Murillo, i va portar l’obra a un restaurador. La sorpresa va ser que quan li va tornar, no la va saber reconèixer.

 

El restaurador, de mobles i no de quadres, el va netejar tant que la pintura li va quedar desfigurada i la va intentar repintar fins a dues vegades. El propietari del quadre va pagar 1.200 euros per la restauració i ara diu que portarà l’obra a un restaurador d’obres d’art de veritat.

ecce homo valencià
Pintura original i les dues "restauracions", a la dreta

Quan el propietari va demanar explicacions a l'autor, aquest va decidir fer una segona "restauració", que va resultar tan insatisfactòria com l'anterior. Ara, el col·leccionista s'ha posat en contacte amb un especialista que intentarà rehabilitar l'obra.