El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha arxivat la investigació del cas de la noia que va perdre l’ull dret per un impacte d’una bala de foam, durant el primer dia de la protesta per l’empresonament de Pablo Hasél, el 16 febrer de 2021 a Barcelona, en assegurar que els agents dels Mossos  d'Esquadra van actuar en legítima defensa, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat el gabinet de premsa del TSJC, aquest divendres.  Pel jutge, la noia es va posar en una zona de perill. L’advocat de la noia, Xavier Muñoz,  ha assegurat a ElNacional.cat que, tot i que encara no tenen la resolució per analitzar-la i valorar-la, presentaran recurs d’apel·lació a l’Audiència de Barcelona perquè reobri la investigació perquè considera que els agents (ara hi ha identificats dos escopeters i un sergent) han de ser jutjats per la via penal per "la seva actuació imprudent", ja que -hi afegeix- si, com indica el magistrat, s'havien de defensar davant els objectes que els llençaven i tenien mala visibilitat, no haurien d'haver disparat aquesta arma tan imprecisa. 

Si el tribunal no ho comparteix i manté l'arxivament del procediment penal, el penalista Xavier Muñoz ha indicat que llavors es reclamarà per la via administrativa una indemnització a la Generalitat perquè els Mossos no podien disparar per damunt de la cintura, com van fer, i per tant el Departament d'Interior hauria d’assumir aquesta responsabilitat patrimonial. Per la seva part, Sònia Olivella,  advocada d'Irídia, entitat personada com a acusació popular, ha qualificat de "molt greu" que la resolució del jutge "sigui coneguda per la premsa abans que per la mateixa víctima, perquè la revictimitza, i les acusacions". També  ha compartit que presentaran recurs a l'Audiència de Barcelona perquè "aquest fet no pot quedar impune", a més d'exigir un mecanisme de control extern de la policia catalana.

Investigació aturada

El magistrat de Barcelona va acceptar el maig de 2022 citar com a investigats els dos escopeters que van disparar en la cruïlla del carrer Bosch i Via Augusta  aquell dia, fet certificat per la Divisió d’Afers Interns dels Mossos, en la seva investigació interna aportada al jutjat, tot i que no aclareix l’autor. L'Audiència de Barcelona també va donar la raó a Irídia, que calia citar com a investigat el sergent, que era el màxim responsable en el terreny aquell dia. L'acusació particular, exercida per Xavier Muñoz, havia denunciat que feia mesos que el cas estava aturat i demanava una resolució, que ara ha arribat en primera instància.

Foam qüestionat

El centre Irídia va demanar al Parlament la retirada dels projectils foam perquè, malgrat el que deia inicialment la policia catalana, no és una arma tan precisa i s’ha mostrat que causa greus lesions. Aquest cop, la comissió parlamentària no va aprovar la seva retirada com van fer amb les bales de goma, després de la greu lesió d’Ester Quintana. Amb tot, la cambra catalana va aprovar que es retirin els projectils més lesius, un dels quals va ferir a aquesta noia, ha recordat Olivella.

Precisament, el Govern va acceptar el març passat d’indemnitzar amb uns 69.000 euros  l’l’Olga, ferida greument al cap amb un projectil de foam la nit del 18 d'octubre de 2019 a Barcelona. Ho va fer després que ho aprovés la Comissió jurídica assessora de la Generalitat en un informe, on assegura que es va usar "de forma desproporcionada" el material antidisturbis perquè, tot i admetre que la ciutat era plena d'avalots per protestes contra la sentència del Suprem als líders independentistes, en la zona on era ella, als Jardinets de Gràcia, no hi havia aldarulls i des d’una de les tres furgonetes policials que hi passaven van disparar tres projectils de foam i un d’ells va ferir-la greument al cap i que li han deixat greus seqüeles. 

Hi ha altres dos nois, representats per Irídia, que  ha presentat una reclamació patrimonial a la Generalitat en resultar ferits pels Mossos i encara no han obtingut una resposta del Govern.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!