El govern espanyol prepara un canvi profund en l’alimentació que reben infants i adolescents ingressats en hospitals: vol retirar completament els aliments ultraprocessats dels seus menús, des de brioixeria industrial fins a sucs ensucrats. La mesura formarà part del reial decret que el Ministeri de Drets Socials i Consum està ultimant per establir criteris d’alimentació saludable en centres sanitaris i residències de gent gran.
L’anunci l’ha fet el ministre Pablo Bustinduy en un acte dedicat a l’obesitat organitzat pel Ministeri de Sanitat i l’Organització Mundial de la Salut. Durant la seva intervenció, ha explicat que el text en què treballa el govern no només afectarà els menús dels pacients pediàtrics, sinó també els menús infantils que s’ofereixen en cafeteries i menjadors oberts al públic dins dels hospitals. L’objectiu és limitar al màxim la disponibilitat de productes d’escassa qualitat nutricional en aquests espais.
El reial decret fixarà criteris mínims de qualitat i sostenibilitat que hauran de guiar tant la compra com el servei d’aliments i begudes. Segons Consum, els productes que quedaran restringits són aquells d’“elaboració industrial complexa”, amb ingredients transformats o addictius i un perfil nutricional pobre, especialment carregats de greixos saturats, sucres o sal. Entre els exemples hi consten snacks, pastisseria industrial, galetes i begudes ensucrades, alguns dels aliments més habituals en màquines expenedores o menús ràpids.
Bustinduy ha remarcat que el sector públic “ha de liderar la transició cap a entorns d’alimentació saludable”, i ha defensat que la iniciativa respon a un “clam social i per part de la comunitat científica”. En aquest sentit, ha alertat que “el consum creixent d’aliments representa una amenaça sistemàtica per a la salut pública, l’equitat i la sostenibilitat ambiental”.
El Ministeri de Drets Socials i Consum recorda que organismes internacionals com l’OMS i UNICEF fa temps que alerten de l’augment continuat del consum d’ultraprocessats, especialment entre els més joves. Tots dos organismes adverteixen que aquesta tendència representa una “amenaça sistèmica per a la salut, l’equitat i el benestar infantil”, una alerta que el govern vol abordar amb polítiques que transformin l’entorn alimentari dels centres públics.
La normativa encara està en fase de redacció, però el ministeri confia que, un cop aprovada, contribuirà a reforçar la lluita contra l’obesitat infantil i a impulsar hàbits alimentaris més saludables en els espais públics, començant pels hospitals.