En plena crisi climàtica, econòmica i energètica, cal preparar als infants per poder encarar els reptes del futur. Per fer-ho, és imprescindible sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la participació infantil en els temes que ens concerneixen com a societat com per exemple el canvi climàtic o les desigualtats de classe i de gènere. És per això que el programa CaixaProinfància, impulsat per Fundació "la Caixa", ha fet 10 preguntes a un grup d'adults per veure què han après sobre qüestions socials que preocupen els infants després que l'any 2021 aquesta entitat difongués un treball de camp que recollia 600 missatges d'infants de 65 entitats de tot Espanya.

Fundació "la Caixa" ha fet 10 preguntes a un grup d'adults per veure què han après sobre qüestions socials que preocupen els infants

El resultat de la prova és impactant. Han aprovat, però pels pèls. Han tret un suficient, amb un percentatge d'encert del 51%. Potser els hauríem d'escoltar més, no creus? 

Les 10 preguntes dels infants als adults

1. Quanta aigua malbarates si et rentes les dents amb l'aixeta oberta?

2. Des de 1989, segons l'ONU, tots els nens i nenes tenim dret a participar en la societat com a qualsevol adult. Això vol dir que mereixem: a) Pensar el que vulguem b) estar ben informats c) opinar i ser escoltats d) totes tres són correctes.

3. Quant triga, aproximadament, una ampolla de plàstic a desintegrar-se?

4. Per als nens, menjar fruita i verdura, peix i, en general, menjar sa és... a) Una obligació b) Un dret c) Una bona idea

5. Quants professors fan falta perquè tots els nens i nenes del món tinguin l'educació que es mereixen? a) 52 milions b) 69 milions c) 78 milions

6. Quina d'aquestes tres paraules és sinònim de tolerància? a) Respecte b) Resiliencia c) Sinceritat

7. Si et deixes el carregador del mòbil endollat... Encara que no ho estigui el mòbil, estàs gastant electricitat? a) Sí, tot i que poqueta b) Sí, bastanta c) No, cap

8. Jutjar les persones per la seva religio o color de pell, què és? a) Un error b) Racisme c) Mala educació

9. A escala mundial... Quant cobren les dones en comparació als homes? a) 5% menys b) 23% menys c) 15% menys

10. Per cada tonelada de paper reciclat salvem... a) 58 arbres b) 23 arbres c) 17 arbres

Consulta aquí els resultats de les preguntes en detall. 

Un informe sobre la necessitat d'escoltar els infants

CaixaProinfància també ha publicat l'informe "La participació, dret indiscutible de la infància". El document evidencia la necessitat de proporcionar als nens i nenes oportunitats d'exposar les opinions, els arguments i les preocupacions sobre situacions quotidianes pròpies i assegurar el compromís dels adults de donar resposta a les seves propostes o peticions. D'aquesta manera, s'anirà conscienciant la infància de la importància de la veu i la implicació en les decisions col·lectives. Al document també s'hi recullen conceptes, idees i eines necessàries per al dret a la participació de la infantesa en els aspectes que concerneixen la societat. Llegeix-lo aquí.

CaixaProinfància també ha publicat l'informe "La participació, dret indiscutible de la infància"

L'informe és el resultat d'un treball de camp del programa CaixaProinfància de l'any 2021 en què es va demanar als nens i nenes participants que enviessin deures a un grup d'adults sobre una sèrie de temes importants: medi ambient, educació, igualtat, progrés tecnològic i consum. Així, es van recollir més de 600 missatges a través de WhatsApp d'infants de 65 entitats de tot Espanya. Aquests missatges es van bolcar en una landing page, que, posteriorment, es va difondre a tota la societat, coincidint amb el Dia Mundial de la Infància (20 de novembre). 

Infant / Fundacio la Caixa
Fotografia d'un participant del programa CaixaProInfancia / Fundació "la Caixa"

A més d'escoltar i educar els infants, amb projectes com aquest, CaixaProinfància pretén trencar el cercle de la pobresa hereditària i garantir l'accés a oportunitats educatives de qualitat. A través de les entitats, el programa desenvolupa plans de treball individualitzats amb cada família que comprenen accions de reforç escolar, educació no formal, suport educatiu familiar, teràpia psicosocial i promoció de la salut.

Participar i ser escoltats, drets dels infants

La participació de la infància en temes socials i ambientals ha de ser una realitat que envaeixi la nostra quotidianitat. De fet, la Convenció sobre els Drets de la Infància (1989) concep els nens i les nenes com a subjectes de dret i reclama als Estats, administracions i societat en general que s'hi comprometin.

Així doncs, per tal que el dret dels nens i les nenes a ser escoltats sigui una realitat, cal proporcionar-los oportunitats de manifestar opinions, arguments i preocupacions sobre situacions quotidianes pròpies, i cal assegurar també el compromís dels adults de donar resposta a les seves propostes o peticions. Així, s'anirà conscienciant la infància de la importància de la veu i la implicació en les decisions col·lectives. Escau remarcar que per aconseguir-ho és crucial l'acompanyament dels adults.

Alumnes / Fundació "la Caixa"
Alumnes alcen la mà / Fundació "la Caixa"

Com es pot treballar la inclusió dels infants en els aspectes que ens concerneixen com a societat? Doncs bé, per exemple, amb espais per dialogar i prendre decisions col·lectives, col·laborant en la vida social, donant veu a nens i nenes electes de centres educatius en audiències públiques i consells infantils... També es pot aprofitar la força comunicativa d'internet i les xarxes socials per projectar la veu d'infants i adolescents.

La participació dels infants en temes socials i ambientals ha de ser una realitat que envaeixi la nostra quotidianitat

Participar i ser escoltats són drets de tots els nens i nenes i hem de potenciar-los des del seu entorn més proper. No podem deixar-los de banda perquè d'ells depèn el demà. Escoltem-los, són el futur!