Descobrir-se nena en un cos de nen o descobrir-se nen en un cos de nena. La Violeta viu una vida normal amb tot el que una nena d'11 anys podria desitjar. Però no sempre ha estat la nena que és ara. La Violeta va néixer Ignacio. Quan tenia 6 anys ja va manifestar als seus pares ―Nacho Vidal i Franceska Jaimes― que volia vestir-se i divertir-se com una nena. Tot i el xoc inicial, ambdós van decidir donar-li suport. L'Alan no va tenir aquesta sort. Va ser víctima d'assetjament a l'institut, i l'estima de la seva família no va ser suficient per evitar un final que va colpir la seva ciutat natal: Rubí.

Centrada en aquestes dues històries, el documental Me llamo Violeta, produït per Mediapro i Polar Star Films i que s'estrenarà al Festival de Cine de Málaga, demostra que la societat està avançant en l'acceptació de menors trans, però que encara queda molt camí al davant.

Pels directors de la pel·lícula, David Fernández de Castro i Marc Parramon, "el cos no determina el gènere". I expliquen que un dels entrebancs que van tenir durant el rodatge del film va ser la recomanació de la fiscalia de no ensenyar la cara de la Violeta per tal de preservar-ne la identitat. "Ens va fer reflexionar sobre si s'ha de protegir o no fins a aquest punt", ha explicat Parramon durant la presentació davant la premsa. 

"El que hem vist és que els nens ho tenen més clar que els pares", ha detallat. Fernández de Castro ha ressaltat que la voluntat de la pel·lícula és fer una crida perquè deixem de veure les persones per gèneres.

presentació 'me llamo violeta' el nacional anna solé sans

El documental recull també altres històries de persones transsexuals. El testimoni de l'Esther, la mare de l'Alan, que des de la mort del seu fill s'ha convertit en una activista pels drets LGTBI. O el de l'Iván, que era Anabel fins que el suïcidi de l'Alan el va commocionar i el va fer adonar-se de la seva identitat transgènere. O la de la Leyre, que va néixer nen i ara és una actriu en una obra de teatre sobre les persones trans. O la Carla Delgado, la primera diputada transsexual a l'Assemblea de Madrid. O la Silvia, que va patir la repressió franquista durant la dictadura.