Poca gent sap què amaga a casa seva un veí. Molts cops, fins que mor, ningú ho acaba sabent. És el cas d’un home que vivia en un xalet apartat a Roquetes, prop de Tortosa, que a finals de gener, després de diversos dies sense donar senyals de vida, va ser trobat mort. Els Mossos d’Esquadra van entrar a casa seva i els tècnics del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) van confirmar que l’home, de 60 anys, estava mort. L’informe forense va confirmar que l’home havia mort de manera biològica, després de patir una malaltia durant anys. Però la sorpresa, més enllà de la macabra troballa, encara havia d’arribar. 

Els Mossos d’Esquadra van descobrir, repartit per la casa, on vivia l’home sol, una gran quantitat de material de propaganda nazi, armes blanques i tres armes de foc. Però no va ser en la primera visita. Després de retirar el cadàver, i confirmar que no tenia signes de violència, i també de confirmar-ho amb l’autòpsia, els agents de la comissaria del Baix Ebre van informar els seus companys d’Informació, la unitat de la policia catalana que s’encarrega de lluitar contra el terrorisme i els extremismes violents. 

Gran arsenal i propaganda nazi amagat en un xalet de Roquetes

Després de demanar autorització al jutjat, agents de la Comissaria General d’Informació (CGINF) van entrar al xalet on vivia l’home mort i hi van trobar un veritable arsenal d’armes, de foc i blanques, i quilos de propaganda nazi, del III Reich i de grups d’extrema dreta de tot Europa. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, entre totes les armes hi havia 24 armes blanques com matxets, una pistola elèctrica i tres armes de foc, amb diversa munició. Entre la propaganda, també s’han pogut retirar banderes amb simbologia de les SS, creus gammades i altres elements relacionats amb Hitler i el règim nazi.

L’home que vivia en aquest xalet no estava en el radar dels Mossos d’Esquadra i si bé tenia un gran nombre de propaganda i també armes de foc, no era considerat perillós per la policia catalana i els experts en la lluita antiterrorista. Es tracta d’un home de nacionalitat brasilera, nascut l’any 1962 i que patia una malaltia que l’ha anat consumint, fins que va morir, a casa seva, i envoltat de la seva propaganda nazi. No consta que tingués antecedents ni que estigués en cerca i captura per cap altre país on hagués pogut estar abans de venir a viure en aquest xalet apartat del terme municipal de Roquetes, al Baix Ebre. La investigació segueix en marxa per si se’l pot vincular amb algun grup supremacista blanc o d’extrema dreta.

Grups d’extrema dreta instal·lats a Catalunya

Els Mossos d’Esquadra van detenir l’any 2020 a la Pobla de Cérvoles, a les Garrigues, dues persones, dos homes de nacionalitat espanyola de 30 anys, que tenien intenció de crear, en aquest municipi, una comunitat per posar en marxa posicionaments supremacistes, en el que es va considerar la primera investigació que s’havia fet a Espanya d’aquest tipus de terrorisme d’extrem adreta. 

armes supramacistesImatge d'arxiu d'un escorcoll dels Mossos i la Guàrdia Civil en la detenció dels dos homes a les Garrigues / CME

Tot i ser arrestats i acusats d’enaltiment del terrorisme racista, un jutjat de Lleida només els va imputar delicte d’odi i va evitar així que fossin investigats a l’Audiència Nacional. En el cas del nazi trobat mort a les Terres de l’Ebre, segons les fases inicials de la investigació, tot sembla indicar que es tracta d’un “nostàlgic” del règim nazi d’Adolf Hitler, sense potencial perillós i sense vinculacions amb grups actius violents a casa nostra.