Des de l’any 2021 que els Mossos d’Esquadra estan desplegant-se també al mar amb la creació de la Policia Marítima i l’obertura de tres bases a Palamós, Vilanova i la Geltrú i també a l’Ametlla de Mar. Aquest 2024, però, l’aposta que vol fer el cos s’apuja coincidint amb la Copa Amèrica de Vela que aquest any se celebrarà amb seu a Barcelona. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, s’ha iniciat la licitació de quatre noves embarcacions que se sumaran a les tres rígides que ja disposen els Mossos d’Esquadra. En aquesta aposta, alhora, també s’han incorporat uns 40 nous agents, que arrencaran el curs en els dies que venen, s’han de comprar vuit motos nàutiques i s’obrirà la quarta base marítima, al Port de Barcelona

L’Àrea Marítima, que té la Policia Marítima i també la Unitat Subaquàtica, serà una de les peces claus del Pla Director de Seguretat que farà que els Mossos d’Esquadra siguin els que portin la seguretat integral d’aquesta prova, una de les més rellevants internacionalment i una de les que deixa més impacte econòmic pel país amfitrió després dels Jocs Olímpics i el Mundial de futbol

Seguretat integral de la Copa Amèrica

Els Mossos hauran d’assumir, amb especial rellevància per aquestes dues unitats, en tractar-se d’una prova que es desenvolupa al mar, de la seguretat de tota la làmina d’aigua del Port de Barcelona, a més de la part exterior que es destina a l’aproximació i al fondeig, que són part del domini públic marítim terrestre, i que, assegura la policia catalana, forma part de l’àmbit competencial dels Mossos d’Esquadra. El pla de seguretat comptarà també amb la col·laboració d’altres cossos policials com la Guàrdia Urbana, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

L’objectiu dels Mossos és donar seguretat les 24 hores del dia a les seus dels equips que participaran en la prova, que estaran instal·lats al Port de Barcelona, assegurar la sortida de les embarcacions al mar evitant així abordatges per part d’altres embarcacions, donar seguretat al camp de regates i també a la zona del públic per evitar actes de boicot o accions terroristes. Per donar aquest servei, amb una patrullera dels Mossos activa 24 hores i amb un desplegament de cinc o sis embarcacions de la policia catalana durant les regates, cal comprar aquestes noves embarcacions. 

aragones elena sallent mossos policia maritima montse giralt
El president Aragonès, amb el conseller, el comissari en cap i el director general, a Barcelona / Montse Giralt

Una serà de petita eslora, de 5,3 metres, i tres de mitjana eslora, 8,6 metres, segons ha pogut saber ElNacional.cat. Aquestes embarcacions seran més petites que les tres que ja tenen els Mossos d’Esquadra a les tres bases actuals, la Cap de Creus, Josefina Castellví i la Narcís Monturiol. El pressupost és de gairebé un milió d’euros, aquesta inversió.

Més agents i nova base a Barcelona

Els darrers dies s’han acabat les proves internes per escollir, en comissió de servei, un contingent de 40 nous agents per aquesta Unitat de Policia Marítima i també s’ha iniciat el procés intern de convocatòries de places per la Unitat Subaquàtica. Amb aquestes noves incorporacions a la Policia Marítima es preveu poder oferir aquest servei previst per donar seguretat integral a la Copa Amèrica des de la base de Barcelona i amb la col·laboració de les tres bases del país. Tot plegat, alhora, amb la pugna oberta amb la Guàrdia Civil sobre la competència al mar, que l’Institut Armat reclama com exclusiva, per sobre de la Policia Nacional i dels Mossos d’Esquadra.

Dos helicòpters, dron d’ala fixa i una avioneta

A aquesta compra, prevista per 2024, s’ha de sumar també a l’adjudicació que els Mossos tenen previst comprar també una avioneta tripulada i un dron d’ala fixa -aquest darrer ja està adjudicat i s’han fet proves a la Cerdanya-, que reforçarà la força aèria dels Mossos i que, juntament amb els dos helicòpters nous, augmenten les capacitats de patrullatge i resposta de la policia catalana, també a l’aire.