El dia D serà aquest dijous, 30 de novembre, a primera hora del matí. És l’hora que els Mossos d’Esquadra tenen l’encàrrec judicial de posar fi a un serial que els darrers mesos ha centrat l’actualitat informativa a la zona alta de Barcelona. Està previst que la policia catalana entri, buidi i lliuri a la propietat, la SAREB, les dues edificacions okupades de la plaça de la Bonanova, les batejades com el Kubo i la Ruïna.

🔴 Desallotjament okupa a la plaça de la Bonanova, DIRECTE | Última hora del Kubo i la Ruina
 

Els Mossos d’Esquadra, segons ha pogut saber ElNacional.cat, desplegaran des de primera hora del matí un gran nombre d’equips de la Brigada Mòbil (Brimo) per desallotjar aquestes dues cases, que, si bé no són les més antigues de la capital catalana ni tampoc les més emblemàtiques del moviment okupa barceloní, els últims mesos les han volgut convertir en dos espais de lluita per fer reviscolar el moviment okupa. 

El dispositiu serà un dels més importants que es recorden últimament a Barcelona. I coincidirà, també dijous, amb el desallotjament d’un altre espai del moviment okupa, en aquest cas, a Santa Coloma de Gramenet, l’Estudi 9. Els tres desallotjaments simultanis ja estan dissenyats i programats, i la policia catalana ha posat en alerta totes les unitats d’ordre públic disponibles, tant de la Brimo com de les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO), de tot el país. Els màxims comandaments de la policia catalana seguiran l’evolució de l’operatiu des d’un Centre de Coordinació (Cecor) i, ara per ara, tot apunta que els okupes intentaran resistir i s’espera que la reacció contra els agents que han de dur a terme el desallotjament serà hostil.

Reacció hostil del moviment okupa

Per evitar o, si més no, reduir el risc, la policia desplegarà desenes d’agents antiavalots. El col·lectiu okupa fa setmanes que escalfa la cita amb la policia amb pancartes en altres cases okupes, de Barcelona i d’altres punts de l’Estat, i també amb missatges a les xarxes socials i canals de distribució com Telegram. Aquest dijous a primera hora, han convocat una marxa que anirà des de Vallcarca, a Gràcia, fins a la Bonanova, per intentar evitar el desallotjament. Tots els missatges que han enviat des del Kubo i la Ruïna, de respondre amb “fúria” o avisant que “cremarà el barri”, fan preveure el pitjor a la policia, que es prepara per a un matí tens. 

Okupa Barcelona
Tanques per evitar el desallotjament, al Kubo i la Ruïna, a Barcelona / Cedida

Les previsions de la policia, alhora, però, és que no tota la pólvora es cremarà a primera hora. Els especialistes en Informació de la policia catalana esperen que a la tarda, a la mateixa zona, o en algun altre punt de la ciutat, el moviment okupa convoqui una manifestació que també pot acabar amb incidents, com ha passat en altres ocasions, com en els desallotjaments amb tensió que s’han viscut els darrers anys a la capital catalana, com Can Vies, el Banc Expropiat, o, més recentment, Ca la Trava, a la vila de Gràcia.

L’estratègia dels Mossos en dues línies

Els okupes que s’han desplaçat a viure els darrers dies a les dues edificacions han fortificat el Kubo i la Ruïna amb material d’obra, com tanques, per complicar la tasca de la policia catalana. Això és el que, des de l’exterior, han pogut detectar els Mossos d’Esquadra. El que es trobaran a l’interior, ara per ara, és una incògnita. No descarten, però, com és habitual en el moviment okupa, que els agents de la Brimo que entrin es trobin trampes per complicar l’avanç de la policia i allargar, el màxim que sigui possible, el desallotjament. Cada minut que els okupes guanyin a la policia és venut pel col·lectiu com una victòria mediàtica. La policia ho sap, però no hi dona importància. El desallotjament no vol pressa i cal fer-lo amb la màxima seguretat, per als mateixos okupes, per als policies i també per als veïns de l’entorn.

L’operatiu policial se centrarà, doncs, per una banda, en entrar a l’interior de les dues cases okupes de la Bonanova per donar compliment a l’ordre judicial. Es farà a poc a poc i es preveu que es duguin a terme dues requises per lliurar la propietat amb totes les garanties. Està previst que, a més de la Unitat de Drons, els Mossos també tinguin desplegats a la zona els especialistes de la Brimo en eines —per si hi ha persones lligades amb cadenats o amb ciment—, la Unitat d’Intervenció de Muntanya (UIM) —per si hi ha persones penjades en altura—, el TEDAX —per si apareixen trampes— i també la Unitat Canina —per repassar tots els racons de les dues cases i evitar que hi quedin persones a dins—.

Per altra banda, la policia haurà de controlar els carrers propers. Les crides fetes pel moviment okupa fan preveure que hi haurà una concentració a l’exterior, que la policia catalana també haurà d’evitar que pugui entorpir el desallotjament que des de primera hora estarà en marxa al carrer de Sant Joan de la Salle.

L’estratègia okupa, una incògnita

El full de ruta de la policia està clar. El que ara mateix no s’ha pogut esbrinar és què farà el moviment okupa en la seva intenció per evitar el desallotjament de les dues cases okupades de Barcelona. Es desconeix, o no ha transcendit, quina força de convocatòria poden tenir —s’ha detectat moviment de persones, però poc soroll en l’ambient okupa— per al mateix dijous a primera hora, quines accions sorpresa poden preparar per a l’interior de les dues cases o, fins i tot, quin múscul poden tenir per convocar, dijous al vespre, divendres i més dies, jornades de protesta contra el desallotjament. La policia catalana, en previsió, ha activat totes les seves unitats disponibles d’ordre públic i també s’han posat en alerta les unitats tàctiques del SEM, les unitats ORCA, que donen suport sanitari a la Brimo i l’ARRO en dispositius d’aquesta mena.