Els Mossos d'Esquadra han publicat en el seu compte de Twitter un seguit de consells en cas d'atemptat terrorista que han fet saltar les alarmes a molts usuaris. Després dels atemptats a França i Viena, el cos de policia ja va fer córrer una circular entre els seus agents on valoraven a l'alça el risc d'atemptat.

Ara, els Mossos recomanen als ciutadans córrer, amagar-se i avisar les autoritats en cas de presenciar una persona armada i un possible atemptat terrorista. "Si veus una persona armada, corre; si no pots fugir, amaga't; i quan estiguis en un lloc segur truca al 112", es pot llegir en el vídeo que han difós aquest diumenge.

Corre, amaga't i avisa

Els consells dels Mossos segueixen tres passos senzills i inclouen més d'una desena de recomanacions. Primer de tot, recomanen córrer si es veu una persona armada, encara que hi hagi gent que no estigui d'acord amb aquesta opció i opti, per exemple, per enfrontar-se amb el terrorista.

En cas que l'atemptat es produeixi en un edifici, abandona les pertinences, evita utilitzar ascensors i no et quedis al voltant esperant a ningú. Sempre que puguis, ajuda els altres a sortir i evita que altres persones es dirigeixin on es troba el terrorista.

corre consells atemptat mossos

Consells de seguretat en cas d'atemptat terrorista. / Mossos d'Esquadra

Amagar-se en un lloc segur és el següent pas a seguir. El cos policial recomana buscar un lloc que no sigui molt diàfan, bloquejar les portes i apartar-se'n. Amaga't darrere d'objectes grans per evitar que el terrorista et vegi. La millor manera de passar desapercebut és no fer soroll i silenciar el mòbil.  

amaga't corre consells atemptat mossos

Quan estiguis en un lloc segur, és moment d'avisar al 112. Cal que diguis al servei d'emergències on et trobes exactament i, aproximadament, on està la persona armada, així com detalls que puguis aportar d'utilitat. Tan bon punt arribin agents de la policia, cal que mantinguis la calma i no cridis, sempre amb les mans ben visibles. 

avisa consells atemptat mossos

 

La setmana del judici pels atemptats de la Rambla i Cambrils

L'advertència dels Mossos arriba només tres dies abans que comenci el judici pels atemptats del 17 d'agost del 2017 a l'Audiència Nacional. En el banc dels acusats hi seuran tres membres de la cèl·lula que va cometre els atemptats: Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir i Said Ben Lazza. Es demana per ells entre 8 i 41 anys de presó.

La Sala penal va determinar en la conclusió del sumari que els tres processats seran jutjats pels delictes d'integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d'explosius i estralls en grau de temptativa, però finalment no els jutjarà per assassinat.

Diverses de les acusacions van demanar a la Sala que ordenés al jutge instructor l'ampliació de la imputació per les víctimes dels atemptats de Barcelona i de Cambrils (Baix Camp), tot i que el tribunal ho rebutja atès que no s'ha d'atribuir als processats "fets que no els van ser imputats en l'acte del jutjat".