El mosquit tigre serà la pitjor plaga d'aquest estiu a Catalunya. Les onades de calor i els dies de pluja o tempesta disparen la propagació d'aquest perillós insecte que ja és present a la majoria de comarques catalanes excepte en alguns punts del Pirineu de Lleida. Per què és tan perillós? Doncs perquè transmet malalties que poden ser mortals com el Zika, el dengue i el chikungunya. A més, en el cas del Zika, per exemple, és un virus especialment greu i perillós per a les embarassades perquè pot provocar un avortament o malformacions molt greus en el fetus. Quantes morts provoca el mosquit tigre cada any? Què hem de fer per evitar tenir aquests perillosos insectes al nostre voltant? Quins són els animals que provoquen més morts? Si voleu conèixer la resposta a aquestes i altres preguntes no us perdeu aquest vídeo (us sorprendrà):

 

Quins animals provoquen més morts?

Els taurons, de mitjana, provoquen la mort d'entre 10 i 20 persones cada any. L'any passat, per exemple, van matar 11 persones a tot el món, majoritàriament surfistes, professionals de la pesca submarina que de vegades moren intentant desenredar algun tauró de les xarxes per rescatar-los o submarinistes que els intenten tocar o, fins i tot, donar-los menjar amb la mà. A Austràlia, per exemple, cada cop és més habitual fer activitats amb aquests depredadors letals. Els donen menjar des d'una embarcació, bussegen dins una gàbia amb taurons blancs al seu voltant... Trobem exemples que ens posen els pèls de punta com el d'una turista que es va arriscar a donar menjar a un tauró amb les seves mans a Dugong Bay, Austràlia. L'animal no només li va agafar el menjar sinó que també li va mossegar la mà, se la va endur a l'aigua i va estar a punt de matar-la. Per sort un home la va rescatar com va poder i la dona només es va trencar un dit. Un ensurt de mort que no oblidarà en tota la seva vida.

  1. Els tigres provoquen 120 morts a l'any
  2. Els elefants, 500 morts cada any
  3. Els gossos, entre 25.000 i 35.000 morts a l'any
  4. Els cargols d'aigua dolça, provoquen la mort d'entre 10.000 i 20.000 persones cada any a tot el món. En aquest cas per culpa, sobretot, de l'esquistosomosi. Els cargols infecten l'aigua amb uns paràsits que penetren al nostre cos a través de la pell quan estem en contacte amb aquesta aigua infectada. Un cop dins el nostre cos, surten les larves que s'acaben convertint en cucs que viuen als vasos sanguinis. Les femelles ponen ous i, al cap d'un temps, tot plegat ens pot danyar greument els òrgans vitals
  5. Les serps provoquen la mort de 100.000 persones cada any
  6. I molta atenció perquè els mosquits tigre provoquen 750.000 morts a l'any
Mosquit tigre / Europa Press
El mosquit tigre provoca la mort de 750.000 persones cada any / Foto: Europa Press

La calor dispara la presència de mosquit tigre a Catalunya i pot ser mortal

Poca gent s'imagina que els mosquits tigre provoquen centenars de milers de morts més que altres animals molt perillosos com els tigres, elefants, serps... Quins són els millors consells per evitar prendre mal amb aquests mosquits que ja envaeixen Catalunya? D'entrada i sobretot no deixeu aigua estancada als balcons, terrasses o jardins. Compte, sobretot, amb els plats dels testos, regadores, piscines de plàstic... Si pel que sigui se us acumula aigua, buideu els recipients cada pocs dies perquè al cap d'una setmana o menys ja podríem tenir les primeres larves dels temuts mosquits. Un altre consell... no us poseu la protecció solar i el repel·lent de mosquits a la vegada. L'ideal és posar-se, primer, la crema solar i, al cap d'uns 20 minuts, el repel·lent de mosquits. Hi ha altres consells molt útils per evitar que els mosquits tigre ens ataquin. Els podeu veure clicant aquest enllaç amb el Canal Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Important portar camises i pantalons de màniga llarga, posar mosquiteres i l'aire condicionat. Per cert, el mosquit tigre pica durant el dia. En canvi, el mosquit comú (el de tota la vida) ens ataca sobretot durant les nits. Li encanta entrar a les cases i atacar-nos mentre dormim. També pica a primera i a última hora del dia. A les hores de més calor està estabornit i no pica. I una curiositat que molts ja sabeu: només piquen les mosquites, els mosquits femella. Aquest estiu tota prevenció és poca tenint en compte que les fortes calorades que patim afavoreixen la proliferació del mosquit tigre a pràcticament tot Catalunya.

Cargol d'aigua dolça / Foto: Pixabay
Els cargols d'aigua dolça provoquen entre 10.000 i 20.000 morts cada any / Foto: Wikimedia Commons

Zika: per què és tan perillós per a les embarassades?

El Zika augmenta les probabilitats d'avortament i pot provocar microcefàlia, és a dir que el cap i el cervell del bebè siguin petits. De vegades el Zika provoca que els nostres fills neixin amb problemes als ulls, importants pèrdues d'audició... Per evitar-ho es recomana a les embarassades no viatjar a zones endèmiques. Actualment es declaren casos de transmissió activa del Zika en 61 països com EEUU, Mèxic, Jamaica, Paraguai, Perú, Costa Rica, República Dominicana, Veneçuela, Singapur, Maldives, Cabo Verd, Cuba, Colòmbia o Argentina. A Catalunya s'han detectat casos importants en persones que han viatjat a zones endèmiques. En aquest sentit és important que les embarassades evitin, sí o sí, les zones on hi hagi mosquits. I les parelles de les dones embarassades, també! De fet, el virus es pot transmetre a través del sexe. Els homes amb Zika han d'utilitzar preservatius.