El món de la interpretació s'ha aixecat aquest dimarts amb una notícia molt trista. L'actor Jesús Guzmán ha mort aquest dilluns als 97 anys, segons ha informat Artistes Intèrprets, Entitat de Gestió de Drets de Propietat Intel·lectual (AISGE). Una de les cares més entranyables de la televisió dels 60 i 70, però sempre serà recordat pel seu paper de Braulio, el mític carter de Crónicas de un pueblo. 

Jesús Guzmán va néixer a Madrid el 15 de juny de 1926 en una família d'actors, fill de l'actor Rafael Guzmán i de l'actriu sevillana Aurora Gareta. El seu besavi patern, Antonio Guzmán, i el seu avi patern, Rafael Guzmán, també eren reconeguts actor a Espanya. Així com la seva àvia materna, Juana Benítez, que també es dedicava a la interpretació. La seva carrera va començar el 1935 a Barcelona amb l'obra Pasión y Muerte de Jesús. Després va fer diversos papers secundaris. 

Més de 155 pel·lícules

Jesús Guzmán va participar en 155 pel·lícules i en més de 300 comèdies, a part de diverses sèries de televisió, on el seu paper més destacat ha estat el de Braulio, a Crónicas de un pueblo, durant més de 3 anys—entre 1971 i 1974—. La sèrie, que va crear als 70 Antonio Mercero, era el reflex d'una Espanya molt concreta, la del postfranquisme, a través de la vida quotidiana de la gent d'un petit poble de Castellà. El poble, fictici, era La Puebla del Rey Sancho, era l'escenari on els seus personatges s'assemblaven a la gent de carrer. La sèrie va adquirir una gran popularitat i valor artístic pel seu costumisme neorealista i els seus bons guions, actors i direcció, no menys que pel seu elegant humor. 

L'actor va començar a treballar als 9 anys a una companyia de teatre dels seus pares. A mesura va creixent va apostar per la televisió espanyola, en concret, era un habitual d'una altra mítica sèrie espanyola Farmácia de Guardia, entre 1992 i 1995—també d'Antonio Mercero—, a Antena, també va aparèixer en Hostal Royal Manzanares, en 1996, juntament amb Lina Morgan a La 1; a Médico de Família, l'any 1999; Ala…Dina!, l'any 2000; o a Aída en 2007. L'últim cop que se'l va veure interpretant va ser l'any 2020 a la pel·lícula Amalia en Otoño. Abans de fer-se un personatge estimat, amb el seu paper estrella, va participar en diversos Westerns gravats a Espanya com El bueno, el feo y el malo, on interpretava l'amo de l'hotel; i altres clàssics espanyols com Sor Citroen o Se armó el Belén.