El karaoke és un dels invents més celebrats al Japó, amb milions de fans i usuaris, i també a tot el món; persones que són feliços de poder emular als seus cantants preferits amb un micròfon a la mà, una pantalla amb la lletra de la cançó i la música sonant pels altaveus. Algú va tenir aquesta gran idea i aquest va ser Shigeichi Negishi, un enginyer japonès que va fabricar el primer prototip de karaoke, i que ara s’ha conegut que va morir als cent anys. La mort s’ha conegut per una piulada de Matt Alt, que va entrevistar Negishi pel seu llibre Com Japó va fer al món modern. Amb un un reflexiu missatge, Alt va donar a conèixer la mort de Negishi, que en realitat va passar el passat 26 de gener, segons va informar The Wall Street Journal. “Adeu a una altra llegenda: Shigeichi Negishi, inventor del karaoke, va morir als 100 anys. En automatitzar el cant, es va guanyar l'enemistat dels artistes que veien la seva màquina com una amenaça per als seus treballs. És un inquietant precursor del debat al voltant de l'impacte de la IA als artistes actuals", diu Matt Alt en el post que va penjar a la xarxa X (abans Twitter). Al Japó és habitual que les morts de figures públiques, com ha passat recentment amb Akira Toriyama, creador del Dragon Ball, es donin a conèixer un temps després del moment en què succeeix en decés, perquè les famílies puguin viure el seu dol. La seva filla, Atsumi Takano, va explicar en mitjans locals que el seu pare va patir una caiguda i que va morir per causes naturals a causa de la seva avançada edat.

Un invent per deixar de desafinar

Segons explica el Daily Mail, Negishi era el propietari d’una empresa electrònica al Japó, i un dia va sentir cantar a un company, però no devia fer-ho gaire bé, perquè en comentar-li que desafinava, aquest es va excusar que no comptava amb la música de fons, i per això no podia afinar correctament, tot i quealgunes informacions apunten que va ser a l'inrevés, que el que cantava era Negishi. En qualsevol cas, a partir d’aquella idea, l'enginyer va trobar una solució. En 1967 va presentar el seu invent, la màquina Sparko Box, considerat el primer karaoke de la història per l’Associació d’Industrials de Karaoke del Japó, del que va vendre 8.000 dispositius al seu país, i va sevir d’inspiració perquè altres companyies llancessin els seus propis productes, que amb el temps van ser cada cop més sofisticats. La màquina de Negishi tenia un micròfon i la lletra de la cançó es podia llegir en un petit llibre. Aquest invent va provocar una controvèrsia amb els cantants de l'època, que temien quedar-se sense feina, però no va ser així. El que va aconseguir Negishi és convertir el karaoke en un dels reis de l’oci i l’entreteniment al Japó i a tot el món, amb tota una cultura pròpia que mou milions. La polèmica, però, va acabar passant factura a l’enginyer, que va deixar de fabricar karaokes, cansat també de barallar-se amb els músics i d’assumir el manteniment de cada màquina.

Mai va patentar el seu invent

L’invent, però, no va comportar una font d’ingressos per Negishi, perquè mai va arribar a patentar el seu dispositiu. Així, la seva idea va ser copiada pels altres sense que ell tingués cap rèdit econòmic. La seva filla, però, va assegurar que aquesta qüestió de la patent mai va preocupar al seu pare, que va morir completament satisfet en veure com el món gaudia amb el seu invent. “Sentia molt orgull en veure que la seva idea evolucionava fins a convertir-se en una cultura de diversió a través de cançons a tot el món”, va dir Atsumi Takano.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!