Segons l'estudi anual que la Comissió Nacional del Mercat de Valors publica per aquestes dates i es refereix a 2021, les províncies més mal connectades amb 5G de tot Espanya són Sòria i Terol. Per què? Doncs perquè mentre la primera disposa només de 6 estacions basi d'aquesta tecnologia, la segona es queda amb 11. Durant aquest 2023, està previst que el desplegament d'aquesta tecnologia avanci més a tot el territori nacional.

L'any passat, també ho van ser

El 2021, aquestes dues províncies van ser també les que tancaven el rànquing, però la xifra d'estacions desplegada en cada una d'elles era inferior fins i tot, ja que Soria ha vist el 2021 com s'habilitaven dues estacions noves i Terol ha vist construir-ne nou. Així, mentre que el 2021 el nombre d'estacions base de 5G va créixer a Sòria un 50%, a Terol ho va fer un 450%.

I les més ben connectades?

Aquí no hi ha sorpreses: hi ha més estacions base de 5G en aquelles províncies on es concentra la població i l'activitat econòmica: a Madrid hi ha 1.173 i a Barcelona 837. Sorprèn, això sí, la tercera província més connectada, que és Alacant (512) i no València, Sevilla o Saragossa. Alacant, amb gairebé 1,9 milions d'habitants, és la cinquena província més poblada. Per comunitats autònomes, la que més nombre d'estacions concentra és Andalusia, amb 2.000 i les que menys tenen són La Rioja i Navarra, que amb 65 i 95 són les úniques CCAA amb menys de 100 estacions d'aquest tipus. En el pròxim estudi, ja que el 2022 es va subhastar la banda de 700 MHz que contempla el desplegament de 5G en totes les poblacions de 20.000 habitants almenys abans de 2025, es dona per fet que es registraran increments significatius d'estacions d'aquest tipus a Espanya. Les estacions 5G, en el seu aspecte, són similars a la resta d'antenes de telefonia, però la diferència rau en els equips associats.