Més de 110.000 persones han participat en les activitats organitzades enguany en el marc de la campanya "Mulla't", organitzada per la Fundació Esclerosi Múltiple, per donar suport i captar fons per a les persones amb aquesta malaltia, 12.000 a Catalunya. L'acte central s'ha fet al Club Natació Atlètic-Barceloneta (CNAB) on representants del món polític, social i cultural de Catalunya han fet la capbussada solidària. L'esclerosi múltiple és una malaltia autoimmune de causes desconegudes que es manifesta majoritàriament entre els 20 i els 35 anys, i suposa el principal motiu de discapacitat en adults joves.
Des del 1994, la campanya 'Mulla’t' s'ha convertit en una onada de solidaritat tots els estius, per recaptar donacions, donar suport i generar consciència sobre el que pateixen les persones amb esclerosi múltiple, unes 12.000 a Catalunya. L'acció, que va començar fa 32 anys en 67 piscines adscrites, s'ha celebrat aquest diumenge en més de mig miler d'equipaments d'aigua i amb desenes d'entitats i empreses col·laboradores. A viles com Olot, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, l'Aldea, el Port de la Selva, Valls o Olesa de Montserrat, desenes de persones han participat en l'esdeveniment, juntament amb milers de persones arreu del país.
Al Club Natació Atlètic-Barceloneta (CNAB) han participat en el 'Mulla't per l'esclerosi múltiple' Josep Rull, president del Parlament de Catalunya; Olga Pané, consellera de Salut; Marta Villanueva, regidora de Salut de l'Ajuntament de Barcelona; la cuinera Ada Parellada, l'actriu Imma Colomer, l'actor Jordi Soriano, i el cantant Edu Esteve. Durant l'acte, la consellera Pané ha destacat la importància de "seguir investigant" per conèixer els factors de risc de la malaltia per poder prevenir-ne l'aparició i trobar medicaments que l'erradiquin.
Un any més em mullo per visibilitzar l’esclerosi múltiple i per conscienciar sobre la importància de la recerca per trobar-ne una cura.
— Josep Rull i Andreu (@joseprull) July 6, 2025
També per donar suport a les més 12.000 persones que viuen amb aquesta malaltia a Catalunya i a les seves famílies.
Avui, #mullat2025! pic.twitter.com/g3xanLjDjr
Rosa Masriera, directora executiva de la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM), ha reclamat que es necessiten recursos "per invertir en recerca, per fer arribar la neurorehabilitació a tot el territori i per obrir oportunitats laborals reals a les persones amb la malaltia". La jornada també s'aprofita per demanar el compromís de les institucions per fer un pla d'abordatge específic per la malaltia a Catalunya. La FEM vol conscienciar sobre la importància de la recerca perquè cada cop hi ha més persones acabades de diagnosticar que, malgrat no tenir brots, veuen com la malaltia progressa, un deteriorament "invisible" que cal evitar per lluitar contra la progressió de l'esclerosi múltiple des d'una etapa molt precoç de la malaltia.
Es pot continuar fent donacions a la web de la campanya o comprar els productes solidaris, així com comprar l'oli solidari OleAurum, elaborat per petits productors catalans agrupats sota la marca Olis de Catalunya, i disponible a supermercats com Caprabo, Bonpreu i Sorli fins al 31 de juliol. Es destinarà a la FEM un euro de cada ampolla venuda. Els fons recaptats per aquesta iniciativa es destinaran a millorar la qualitat de vida de les persones amb EM, reforçant els serveis de neurorehabilitació i acompanyament, i impulsant la recerca científica per frenar la progressió de la malaltia i obrir camí a un futur amb més opcions i esperança.