L'ONG Metges Sin Fronteras (MSF) va comunicar avui que va registrar en la seva organització 24 casos d'assetjament o d'abusos sexuals al llarg de 2017, que es van saldar amb l'acomiadament de 19 persones. L'organització, fundada en París el 1971, va explicar en un comunicat que de les 146 queixes que va rebre d'entre els seus 40.000 empleats a tot el món, 24 d'elles es tractaven de casos d'assetjament o d'abusos sexuals.

Aquesta revelació de MSF s'uneix a la de la britànica Oxfam, en la que exdirectius i cooperants de l'ONG van encobrir en 2010 orgies i van pagar a prostitutes a Haití, després que aquest país fos assolat per un terratrèmol.

L'organisme no va detallar on treballen aquests empleats acusats d'abusos o assetjament sexual, ni on es van produir les denúncies, ja que MSF ha tractat aquests casos en la més estricta "confidencialitat" per protegir les víctimes. L'entitat va exposar en el comunicat que "un dels principals desafiaments per a MSF és el d'eliminar els obstacles que troben les persones susceptibles de denunciar els abusos. Hem d'esforçar-nos encara més per sensibilitzar sobre com funcionen els mecanismes de denúncia".

L'ONG va considerar que el baix percentatge de denúncies es deu a l'estigma que persegueix a la persona que la presenta i que en zones de conflicte, com les que treballa MSF, aquesta situació s'incrementa.

MSF afirma que "normalment no hi ha mecanismes de protecció per a les víctimes. El nivell de violència generalitzat és elevat, així com el d'impunitat. Les poblacions són a més molt dependents de l'ajuda exterior".

El president de l'organització, David Noguera, ha volgut aclarir que, un Comitè de Comportament d'aquesta ONG recull tots els casos de mala praxi (assetjament, abús sexual, discriminació, mal ús de fons....) per a la seva investigació i resolució. Ha dit que no pot assegurar que no torni a passar ja que aquestes situacions mostren el masclisme que encara perdura en la nostra societat. Malgrat això, ha volgut assegurar que MSF farà tot el possible per detectar qualsevol assetjament o abús d'aquest tipus i així poder evitar-ho.

El Comitè de Comportament de MSF ja disposa per a tots els treballadors un correu electrònic perquè tant les víctimes com els testimonis de qualsevol cas de mala praxi puguin comunicar-ho de forma confidencial.