L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es planteja buidar el pantà de Riudecanyes (Baix Camp) per tal de poder regar i salvar els avellaners del Baix Camp i el Tarragonès. D'aquesta manera, es desembassarien 0,26 hm³ d'aigua dels 0,34 que queden actualment al pantà. Segons ha avançat l'ACN aquest dijous, la mesura es podria prendre els pròxims dies. Abans, però, s'ha de garantir l'aigua potable per al municipi, ja que Riudecanyes s'abasteix únicament del pantà. El departament d'Acció Climàtica assegura la setmana vinent que una empresa farà una prospecció per obrir un nou pou per abastir el poble d'aigua per a consum humà. Paral·lelament, Acció Climàtica negocia amb l'empresa Forestal Catalana la retirada de peixos per evitar la mort dels animals si finalment es buida l'embassament. Aquest divendres hi ha prevista una reunió entre l'ACA i l'ajuntament per abordar tota aquesta qüestió. 

Des de l'anterior mandat, l'ajuntament estudia la possibilitat d'abastir-se d'aigua freàtica amb pous per "ser autosuficients", ha afirmat l'alcalde de Riudecanyes, Ernest Roigé (ERC), que també és president de l'empresa de gestió d'aigües municipals del Baix Camp, Comaigua. L'equip de govern del municipi està executant obres per arranjar l'accés als dipòsits d'aigua perquè s'hi pugui arribar amb camions cisterna. Contemplen que a mesura que baixi la quantitat d'aigua del pantà, aquesta perdrà qualitat i caldrà diluir-la amb aigua externa. Són dos projectes que treballen des de fa com a mínim dos anys, asseguren, tot i que reconeixen que la situació de sequera els ha "accelerat".

Precisament aquest dimarts, Unió de Pagesos denunciava que el reg d'emergència promès des del departament d'Acció Climàtica a finals de maig per salvar els avellaners al Baix Camp i al Tarragonès estava aturat. Des del sindicat asseguren que sense mesures d'urgència els arbres no podran aguantar la sequera i podrien morir. El Govern va anunciar el 25 de maig mesures de reg d'emergència després d'una reunió on es va acordar que la Comunitat de Regants de Riudecanyes utilitzés l'excedent d'aigua del Molinet de Reus per salvar els avellaners. En aquell moment no es van definir els cabals i un mes després de l'anunci, les obres del reg d'emergència no han començat. Unió de Pagesos estudia ara intensificar les accions reivindicatives per reclamar que els recursos hídrics de l'embassament de Riudecanyes garanteixin la pervivència dels arbres.

f8da7b62 ea9e 4c09 bb65 d749d7deb26d
Pagesos es manifesten al Baix Camp / Foto: ACN

Bombar aigua des de Reus

D'altra banda, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes està preparant un document tècnic per tirar endavant el reg d'emergència, licitar el projecte i executar les obres per tal de poder utilitzar l'aigua regenerada de la depuradora de Reus. Fonts de la Comunitat de Regants expliquen que és una feina que hauria de fer el departament d'Acció Climàtica, però que "si es fa des d'un ens públic, el projecte no s'adjudicaria fins a la tardor".

Els regants calculen que hauran de construir entre set i vuit quilòmetres de canonada per bombar l'aigua de la depuradora a la xarxa de la comunitat de Riudecanyes. Aquesta infraestructura no estaria enllestida fins al mes d'agost, unes setmanes "crucials" pels avellaners. Per això, abans preveuen poder utilitzar l'aigua que queda al pantà.

Sistema d'emergència d'Acció Climàtica

El Departament d'Acció Climàtica va anunciar a finals de maig que treballa en un sistema "d'emergència" de rec per "salvar" les 4.000 hectàrees d'avellaners al Camp de Tarragona, i evitar així que s'hagin d'arrencar a causa de la falta d'aigua. Ho va afirmar la consellera Teresa Jordà en una visita a Verdú (Tarragona) per valorar l'impacte de la sequera en aquesta zona. Jordà va assegurar que es tracta d'una acció de "cirurgia" per fer front a l'impacte en l'agricultura de la sequera.

Dimecres 24 de maig ja va haver-hi una reunió amb la comunitat de regants de Riudecanyes per estructurar aquest sistema de rec i inicialment es va acordar que la Comunitat de Regants de Riudecanyes utilitzaria l'excedent d'aigua del Molinet de Reus per salvar els avellaners en el context actual de sequera, tot i que no es va concretar com es materialitzarà el sistema de rec d'emergència ni el calendari de les obres per connectar les xarxes d'aigua.