Mesura excepcional a Tarragona. El Ministeri la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, encapçalat per Fèlix Bolaños, finalment ha aprovat de finançar un reforç perquè se celebrin judicis a la tarda a l'Audiència de Tarragona per tal de resoldre el gravíssim endarreriment en els judicis sobre agressions sexuals, i on hi ha menors víctimes, en dues seccions penals (la 2a i la 4a), segons han confirmat fonts del ministeri a ElNacional.cat. L’acumulació de causes i la falta de mitjans ha provocat que aquests dos tribunals triguin més de tres anys a celebrar un judici, sense comptar el temps que el cas ha estat a instrucció. La proposta va ser planejada pels mateixos magistrats, i, si res canvia, s’implementarà a partir de setembre, i se celebraran judicis dues tardes a la setmana.
La resposta ha estat positiva. El degà del Col·legi de l’Advocacia de Tarragona, David Rocamora, ha afirmat a aquest diari: “Si aquesta és la resolució final, celebrem la predisposició dels jutges i la valorem molt perquè servirà per millorar la prestació del servei de Justícia i perquè s’evitaran dilacions absolutament indesitjables en els procediments”. L'Advocacia Catalana fa temps que reclama més recursos personals i de mitjans als jutjats del país, on hi ha menys percentatge de jutges que a la resta de l'Estat espanyol.
Amb el 45% de jutges substituts
El president de l’Audiència de Tarragona, Joan Perarnau, el juny passat, també va exposar obertament la falta de mitjans que hi ha en gairebé tots els jutjats d’aquesta demarcació per fer front a l’entrada constant d’assumptes. A més, l’alta mobilitat de la plantilla judicial i les excedències van provocar la crida de 70 jutges substituts i magistrats suplents durant el 2024. És a dir, un 45% dels jutjats de la província han estat dirigits per jutges substituts davant la falta de titulars.
En la memòria passada, l'Audiència de Tarragona ja recollia retards de fins a tres i quatre anys en l’enjudiciament de casos penals i d’un any i mig en els d’àmbit civil. Hi detallava que partits com Valls i el Vendrell presenten retard generalitzat, com també una part dels jutjats de Tarragona i Reus.
Més de mig miler de judicis pendents
Davant la greu situació de col·lapse per celebrar judicis, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va demanar un informe de la situació a les dues seccions de l’Audiència de Tarragona. El resultat evidencia la gravetat.
S’indica que la secció 2a de l'Audiència de Tarragona està actualment assenyalant judici a tres anys i mig (3,5 anys) des de l'entrada de l'assumpte a la secció. Té un total de 586 assumptes pendents de celebració de judici (417 abreujats, 160 sumaris i 9 jurats). De tots ells, s’hi detalla que: 187 judicis són d'agressió sexual, en 101 dels quals la víctima és menor d'edat; i cinc judicis són macrocauses, amb una durada del judici d'un mes sencer o més.
I, la secció 4a de l'Audiència de Tarragona està assenyalant judici a dos anys i mig (2,5 anys) des de l'entrada de l'assumpte a la secció. Té un total de 329 assumptes pendents de celebració de judici (273 abreujats, 53 sumaris i 3 jurats). De tots ells: 34 judicis són d'agressió sexual; 30 judicis són de violència de gènere, i sis judicis són macrocauses, amb una durada del judici d'un mes o més temps. S’hi afegeix que, més enllà dels números estadístics, bona part dels judicis que se celebren tenen una notable complexitat.
Més crims de Catalunya
A més, es destaca que la celebració de judicis de jurat també va en augment. Se sosté que hi ha entre 10 i 15 homicidis o assassinats consumats per any a la província de Tarragona els últims anys (15 el 2024, 14 el 2023, 10 el 2022 i 10 el 2021), sent el 2024 el territori de Catalunya amb més crims consumats i la quarta província de tot Espanya. Els procediments de temptativa d'homicidi foren 46 el 2024; 38 el 2023; 37 el 2022, i 43 el 2021.
Davant aquesta situació, l’acord assolit amb el Ministeri de Justícia és que les dues seccions penals de l’Audiència de Tarragona (la 2a i la 4a), tindran un reforç mitjançant tres comissions de servei sense relevació de funcions per a la celebració de judicis dues tardes per setmana, a partir de setembre.
🟪 Davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120 i ho pot fer tothom. La línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l'any en diversos idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones.