El passat 19 de setembre, tot just fa un mes, el volcà Cumbre Vieja va entrar en erupció a l'illa de La Palma. Des de llavors, aquest no ha deixat d'expulsar lava, que ha baixat en diferents colades des del con principal i ha destruït tot el que s'ha trobat al seu pas en el seu camí cap al mar, on ha format un delta de lava que ha canviat l'horografia del territori.

2.000 edificis arrasats 

En les últimes hores, aquestes diferents colades han entrat en una fase d'estabilitat i lentitud, segons el director tècnic del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries, el Pevolca, Miguel Ángel Morcuende. Tal com ha explicat l'expert, el magma ja ha cobert 763,32 hectàrees. D'aquestes, 228,9 corresponen a àrees de cultiu: 128,07 de plataners; 52,02 vinyes i 16,9 d'alvocats.

Per altra banda, segons l'última actualització del satèl·lit Copernicus, el programa d'observació de la Terra de la Unió Europea, com a mínim 1.956 edificacions han estat destruïdes i unes 61 en risc per l'avenç de la lava. 

Cap al mar 

Tot i que en algunes hores de la jornada d'ahir la lava baixava direcció al mar a gran velocitat, s'ha alentit dràsticament en les últimes hores: ara s'obre pas a un ritme de 2 metres per hora i  està situat a uns 160 metres de l'oceà. Si avui el magma torna a guanyar velocitat, és possible que caigui a l'agua i formi un nou delta de lava com ja va ocórrer fa unes setmanes. Aquest riu de magma, abans d'alentir el seu curs, havia arrasat un supermercat al barri de La Laguna, un dels més afectats, per a després travessar una zona platanera. 

Confinament 

La possible arribada al mar ha alertat les autoritats, ja que pot anar acompanyada d'explosions i emanacions de gasos nocius, motiu pel qual s'hauria de decretar el confinament de més nuclis al municipi de Tazacorte. La primera colada de lava, que va arrasar amb el barri de Todoque i va formar el primer delta ja va provocar que s'hagués de confinar a part de la població.

Amb tot, l'erupció, ha explicat Morcuende, ha tingut molt poca afectació sobre la vida marina, tot i l'arribada al mar de lava: han mort molt pocs peixos i no hi ha concentració de contaminants a l'aigua. 

4,6 graus 

Per altra banda, l'aeroport de La Palma ha pogut funcionar amb normalitat les últimes hores, tot i que hi ha un problema "obvi", així ho ha dit el director del Pevolca, relacionat amb les partícules en suspensió de l'erupció i la calima. Aquestes circumstàncies, però, es poden solucionar "fàcilment" amb mascareta, un element al qual estem més que acostumats, millor si són de tipus ffp2. Tot i que no hi ha suficients dades científiques per obligar-lo, les autoritats han demanat a la població d'algunes zones que s'autoconfinin, passant la major part del temps possible en interiors. 

Aquesta erupció que va començar ja fa un mes i no es preveu que pugui acabar a curt termini també ha vingut acompanyada de terratrèmols. Dilluns, en només 12 hores es van registrar fins a 60 sismes, un dels quals de 4,6 graus, el més fort detectat fins ara. Aquest va tenir lloc a 36 quilòmetres de fondària. 

 

A la imatge principal, el volcà en erupció / Efe