Els nens i nenes de Catalunya ja han triat nom pel segon nanosatèl·lit català. Després de l’Enxaneta… arriba en Menut! Encara no té data de llançament, però sí nom; tot i que es preveu que viatgi cap a l’espai aquest mateix 2022. Es tracta d’un nom escollit a partir de les votacions d’uns 20.000 nens i nenes, a través de la web de l’InfoK, l’informatiu infantil i juvenil del Canal Super3. Aquest nom, triat amb més de 4.500 vots, ha estat proposat per dues nenes: Ares Marcé Sentís, de 6 anys, de Tàrrega, i Cèlia Peña Galimany, de 4 anys, de Figuerola del Camp. L’anunci s’ha fet aquesta tarda durant un acte al CosmoCaixa Barcelona, en què s'ha donat a conèixer el nom guanyador del concurs i s'han lliurat els premis a les nenes que l'han proposat: un viatge en globus per a cadascuna amb la seva família. L’Ares i la Cèlia han rebut el guardó de mans del vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i de la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Rosa Romà. També han rebut un obsequi la vintena d’infants que van proposar els deu noms finalistes, que han assistit a l’acte amb les seves famílies.

L’acte, presentat per la directora i presentadora de l’InfoK, Núria Vilanova, acompanyada per Miquel Piris, reporter del programa especialitzat en temes de ciència, ha comptat amb la intervenció del director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, Ignasi Ribas, i l’actuació del divulgador científic Marc Boada, amb representants de l’equip Hermes, de l’Institut Terrassa, finalistes del concurs europeu de nanosatèl·lits escolars CanSat. El concurs de l’InfoK va començar a principis de maig: durant les dues primeres setmanes, els súpers van fer arribar un total de 256 propostes de noms, una xifra rècord respecte a l’any passat, amb participacions d’arreu de Catalunya i d’Andorra i, fins i tot, de llocs tan distants com el Canadà.

D’entre tots els presentats, un jurat format per l’equip del programa i els responsables del llançament del nanosatèl·lit va triar els deu noms finalistes: Borinot, Carquinyoli, Espiadimonis, Espurna, Esquitx, Estel, Galet, Menut, Minairó i Tafaner. A partir d’aquí, els súpers van poder votar entre els deu candidats fins a finals de maig, en què van fer arribar gairebé 20.000 votacions a través del web del Super3, el doble de la participació de la primera edició del concurs. Del total, més de 4.500 vots donaven la victòria a Menut.

70bcbee5 1208 4651 8388 5f03c85587b7
Ares Marcé Sentís i Cèlia Peña Galimany / Foto: Govern

Enxaneta va ser el nom escollit pels prop de 10.000 nens i nenes que van participar en el bateig del primer nanosatèl·lit català, que es va posar en òrbita el març del 2021 des del Kazakhstan. Amb el nom de Menut, triat a partir de les votacions de 20.000 infants, el segon nanosatèl·lit de la Generalitat de Catalunya s’enlairarà en els pròxims mesos amb la missió d’observar la Terra per ajudar a controlar i combatre els efectes de la crisi climàtica.