T'agraden les hamburgueses? Llàstima que estiguin matant el planeta. Segons el portal Ecohuella.com, la petjada hídrica de la carn és de 15.400 litres/kg, per tant, per fer una hamburguesa de carn de 150 grams es necessita una mitjana de 2.310 litres d'aigua. Els restaurants del COP26, la cimera del clima que se celebra aquests dies a Glasgow, inclouen el recompte de carboni al seu menú.

Cada article per consumir dins del centre de convencions ve amb un numeret que equival al diòxid de carboni que mostra la quantitat de gas d'efecte hivernacle que s'ha emès per produir-lo, segons destaca el diari britànic The Independent. Aleshores, els comensals que demanen una amanida de remolatxa i bròcoli, es poden sentir lliures de culpa perquè 'només' es destina uns 0,2 kg de CO2. Ara bé, els que opten per una hamburguesa, sí que es poden sentir una mica més culpables, perquè la petjada són 3,9 kg de CO2.

La idea és de l'empresa de catering Compass Group que gestiona l'oferta d'aliments de la cimera. La intenció d'aquesta és ser una empresa neta zero per al 2030 i dona feina a unes 500.000 persones arreu del món. De moment, per intentar assolir aquest objectiu ja ha provat etiquetatge ecològic en diversos llocs, incloent-hi cafès en restaurants de la Universitat d'Oxford. 

L'abril de l'any que ve, l'etiquetatge dels productes alimentaris al Regne Unit hauran de portar també el nombre de calories. Això ha fet obrir el debat de si caldria també incloure les mètriques ambientals per conscienciar encara més sobre l'impacte ambiental dels aliments i del que consumim. 

Protegir boscos i selves

Promeses, compromisos i crides a l'acció estan marcant la Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP26), les accions en canvi es fan esperar. Si bé la COP26 està despertant molt escepticisme, les prioritats de les grans potències mundials estan quedant definides sobre el paper. Una de les accions més destacades és l'acord per a la protecció dels pulmons verds del planeta: boscos i selves. 

Fa anys que es reconeix el paper clau de les grans masses forestals en la lluita contra el canvi climàtic, ja que absorbeixen gran part del CO₂ que expulsem a l'atmosfera. Del reconeixement a la protecció, però, hi ha una gran diferència. La concatenació de governs irresponsables o negacionistes de canvi climàtic en algunes zones forestals claus pel planeta han deixat una massa de boscos i selves minvada. L'exemple més clar és l'Amazones, el que un dia va ser el pulmó més important del planeta ha passat a generar emissions de CO₂, en comptes d'absorbir-les. Tot gràcies a les polítiques per explotar la selva amazònica del govern brasiler. 

 

 

Imatge principal: una hamburguesa doble, amb doble de formatge. Si una hamburguesa d'uns 150 grams necessita 2.310 litres d'aigua, dues hamburgueses en necessiten el doble / Unsplash