Durant l'embaràs, els experts recomanen que les mares no mengin certs aliments, com per exemple peix o carn crua. Ara, però, el Grup de Recerca en Nutrició i Salut Mental (NUTRISAM) de la Universitat Rovira i Virgili ha revelat una altra sèrie d'aliments que no són recomanats: els hidrats de carboni. Relacionen el consum dels hidrats de carboni durant la gestació amb l’aparició de problemes psicològics en els infants. Segons l'estudi, el consum d'aquests incrementa la càrrega glucèmica i crea un desequilibri en l’aportació de nutrients al fetus. 

També coneguts com a carbohidrats o glúcids, els hidrats de carboni representen la principal font d’energia de la nostra dieta. Tot i això, la seva qualitat nutricional és diferent segons els aliments que els contenen. Per exemple, els aliments ensucrats, com els refrescos, les llaminadures o alguns productes processats, poden tenir efectes negatius sobre la salut, a curt i a llarg termini. Per això, posen el focus en la qualitat i quantitat dels hidrats de carboni i recomanen el consum d’aliments amb baixa càrrega glucèmica, com ara aquells elaborats amb farines integrals, llegums o hortalisses.

Més propensos a patir ansietat, depressió i retraïment

Per determinar l’impacte de la càrrega glucèmica en la conducta dels infants els investigadors de la URV van estudiar la dieta de dones durant l’embaràs i el seu impacte sobre el comportament dels seus fills al cap de quatre anys, mitjançant el qüestionari Check Behavior Checklist, una eina utilitzada a escala internacional, que consisteix en un test de 99 afirmacions sobre la conducta de l’infant. D’aquesta manera, segons assenyala l'equip de NUTRISAM, s'han pogut detectar en els infants indicis de problemes emocionals, conductuals i socials, relacionats amb la ingesta de carbohidrats durant l’embaràs.

En aquest sentit, els resultats de l’estudi revelen que portar una dieta amb una alta càrrega glucèmica durant el primer trimestre de l’embaràs té un impacte perjudicial sobre el desenvolupament neurològic dels infants a l’edat de quatre anys, que es tradueix en un increment dels problemes de conducta. Més concretament, els fills de les mares amb dietes de més càrrega glucèmica eren més propensos a patir problemes d’ansietat, depressió i retraïment que els fills de les mares que van seguir una dieta amb baixa càrrega glucèmica durant l’embaràs.

L'estudi, a més, revela que en el cas de les nenes aquesta associació entre l’alta càrrega glucèmica de la dieta durant l’embaràs i manifestacions de problemes de conducta és encara més forta. Aquesta relació s’explicaria, segons assenyalen, per la modulació dels nivells de glucosa en sang, ja que les nenes són més vulnerables en aquest aspecte.

Quins aliments recomanen?

La investigació, liderada per Victoria Arija, recomana, per tant, el consum d’aliments amb baixa càrrega glucèmica, com per exemple aquells elaborats amb farines integrals, llegums o hortalisses, ja que els aliments que contenen hidrats de carboni complexos que el cos absorbeix lentament, acompanyats d’altres nutrients. Destaquen que cal evitar el consum de refrescos, ultraprocessats o la brioixeria, productes amb una alta càrrega glucèmica a causa de les grans quantitats d’hidrats de carboni simples que contenen i que el cos metabolitza ràpidament. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!