Els menjadors escolars catalans han malbaratat 100.000 tones de menjar en només deu anys, segons recull l'estudi '100 milions de Quilograms'. L'informe, elaborat per l'empresa del sector Campos Estela, apunta que cada dia un infant que utilitza aquest servei de menjador escolar llença una mitjana de 120 grams, que s'acaben traduint en 21 quilos anuals. A Catalunya, prop de mig milió de persones fan servir aquest servei i, tenint en compte els 21 quilos que es malbarata per persona, la firma calcula que cada any es podrien estar llençant 10.000 tones d'aliments, amb un cost de 36 milions d'euros. A banda d'aquesta despesa econòmica, el cost del malbaratament és molt més elevat. L'estudi recull que l'actual model alimentari és el responsable d'aproximadament el 26% de les emissions d'efecte hivernacle. 

Impulsen un projecte per evitar que es llenci el menjar

El director general de Campos Estela, Martí Garcia, ha afirmat que aquesta situació és causada "per tota una combinació de factors". Entre aquests elements, Garcia ha assenyalat la relació dels nens amb el menjar, els gustos personals, així com la manera que se'ls ha educat a casa. El director general d'aquesta empresa de servei de menjador també és el responsable de Pesa i Pensa, una iniciativa per fer front al malbaratament als centres educatius. En aquest projecte, els infants són els protagonistes en ser els responsables de separar les restes d'aliments no consumits durant les menjades en recipients. A continuació, els fan pesar cada fracció i registrar els resultats per obtenir informació de quins aliments o menús acostumen a generar més malbaratament. Des que es va iniciar, Pesa i Pensa s'ha aplicat en una quarantena de centres educatius de primària i una trentena d'entitats en l'àmbit educatiu a les demarcacions de Barcelona, Girona i Lleida, així com a cases de colònies.

Les institucions també intenten frenar el malbaratament alimentari

Des de les institucions també s'han creat mesures per intentar frenar el malbaratament alimentari. El Parlament de Catalunya va aprovar el 2020 una llei que, entre altres punts, obliga les empreses alimentàries, les entitats d'iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre que es dediquen al sector de l'alimentació a disposar d'un pla per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris. Aquesta mesura es va acordar per tal d'aconseguir reduir a la meitat el malbaratament d'aliments l'any 2030.

Per la seva part, el govern espanyol va presentar i aprovar el passat mes de juny el projecte de llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari. Igual que la norma catalana, aquesta llei obliga tots els agents de la cadena alimentària a elaborar un pla de prevenció per evitar el malbaratament. A més a més, contempla sancions per a bars, restaurants i supermercats en cas de no complir-lo.