Hi ha una por latent a què la guerra a Ucraïna desemboqui en la tercera guerra mundial. Així ha quedat palès en l'última enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques, que ha certificat que més de la meitat dels espanyols creuen que el conflicte entre Moscou i Kíiv pot desencadenar en la tercera guerra mundial. En concret, un 55% dels preguntats pel CIS. A més, una majoria aclaparadora dels enquestats, un 90%, han respost que creuen fermament que l'exèrcit rus està cometent crims de guerra i lesa humanitat en la seva invasió a Ucraïna. És per això, que en el mateix sentit, un 85,2% defensen que el Kremlin està atacant deliberadament a la població civil ucraïnesa. Tots els resultats de l'enquesta apunten cap a un clar posicionament a favor d'Ucraïna en la guerra. Tant és així que el 76,% de la població espanyola afirma que el president rus, Vladímir Putin, està falsejant imatges, notícies i informacions per culpar a l'exèrcit ucraïnès dels atacs discriminats als civils.

tercera guerra mundial
Pregunta de l'enquesta del CIS

Per altra banda, un 30,5% dels espanyols suspenen la gestió i l'actuació del govern espanyol davant de la invasió russa. En canvi, la població demana que no s'augmenti més les despeses en defensa. Més de la meitat dels espanyols consideren que el pressupost que les forces armades ja estan dotades de suficients diners. El 47% defensa no destinar més diners al ministeri de Defensa. En aquest sentit, sobre el conflicte, la gent es considera prou informada sobre la guerra i els esdeveniments que hi passen diàriament. La majoria dels espanyols, el 54%, creu que no necessita més informació de la que disposa per valorar els fets.

Tercera guerra mundial

El risc d'escalar el conflicte a escala mundial és real. El ministre d'Exteriors, Sergei Lavrov, ha alertat des de la televisió russa que el conflicte a Ucraïna podria ser el desencadenant d'una Tercera Guerra Mundial, segons es fan ressò diversos mitjans. Aquesta no ha estat l'única advertència que el titular d'Exteriors rus ha fet des de la televisió en les darreres hores, també ha afirmat que el perill d'una guerra nuclear "és greu, és real, no s'ha de subestimar", segons recull Efe. Després de deixar caure les alertes d'una possible Tercera Guerra Mundial i un conflicte nuclear, Lavrov ha procedit a afirmar que aquesta no és la voluntat de Rússia, però no es pot descartar aquesta mena de conflicte. "La inadmissibilitat d'una guerra nuclear és la posició de principis de Moscou, el perill d'aquest conflicte no s'ha de subestimar", ha subratllat. El ministre rus ha remarcat que aquesta també és la posició dels cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU. 

Aleshores, si tothom està d'acord en rebutjar l'amenaça nuclear, on està el perill del qual alerta Rússia? Doncs a Ucraïna. El ministre d'Exteriors ha afirmat que el Kremlin considera que l'enviament d'armes d'Occident a Ucraïna perquè es defensi de la invasió russa és un objectiu legítim per a l'exèrcit rus. Lavrov justifica aquesta legitimitat afirmant que l'OTAN actua contra Rússia a través d'Ucraïna: "Si l'OTAN entra en guerra amb Rússia a través d'un representant i arma a aquest representant, aleshores tot val en l'amor i la guerra".