L'escalfament global està impactant en la biodiversitat dels mars europeus, amb un Atlàntic que s'ha "tropicalitzat", mentre que els mars més tancats, com el Mediterrani i el Bàltic, perden espècies d'aigües fredes, segons un estudi científic liderat pel centre tecnològic basc AZTI. La recerca, publicada a Nature Communications, ha analitzat l'afectació de l'escalfament global a llarg termini en comunitats marines europees com el zooplàncton, bentos, invertebrats pelàgics i demersals i peixos. Un estudi que finalment ha constatat que espècies com la sardina, al Mediterrani, o el bacallà, al Bàltic, estan desapareixent, amb les conseqüències que això implica, tant pels ecosistemes marins, com pel comerç, l'economia i el consum humà.

Els resultats de la investigació evidencien que la resposta de la majoria de les comunitats i hàbitats dels mars europeus a l'escalfament oceànic ha estat la tropicalització i desborealizació. “L'increment de l'abundància d'espècies d'aigües càlides, procés denominat tropicalització, predomina a l'Atlàntic, mentre que la desborealizació, procés de disminució de l'abundància d'espècies d'aigües fredes, és especialment notable en conques semitancades com el Mediterrani i el Bàltic, que a més experimenten les taxes més ràpides d'escalfament de la mar”, ha explicat en una nota l'investigador de AZTI i autor principal de l'estudi, Guillem Chust.

La tropicalització de l'Atlàntic es deu a una facilitat més gran de dispersió i colonització d'espècies en ambients oberts, encara que també existeixen casos d'invasió en les mars semitancats, com ocorre en el Mediterrani oriental amb espècies d'aigües càlides procedents de l'Indo-Pacífic que arriben a través del canal de Suez. En canvi, les barreres físiques que limiten la connectivitat i, per tant, la migració d'espècies d'aigües fredes cap a hàbitats més adequats per a adaptar-se a l'escalfament provoca la desborealizació de les conques del Mediterrani i el Bàltic.

Afectació també a la pesca i l'economia

Entre les espècies de peixos afectats que estan disminuint en número es troba la sardina europea al Mediterrani i el bacallà en el Bàltic, dues comunitats importants tant ecològicament com comercialment. “L'augment de les temperatures pot provocar col·lapses poblacionals o extincions locals funcionals, afectant les pesqueres i les economies locals que depenen d'elles. En particular, les espècies diàdromes, que migren entre l'aigua dolça i la mar com el salmó o l'anguila, són vulnerables als canvis climàtics, ja que experimenten efectes al llarg de diferents etapes vitals i hàbitats”, ha destacat l'expert de AZTI.

Altres habitants de les comunitats marines europees, com el coral·ligen i el zooplàncton, també es veuen afectats pel creixent ascens de la temperatura de la mar i podrien afectar també els serveis ecosistèmics i els recursos marins.“Les pesqueres necessitaran adaptar-se incloent ajustos en les zones de pesca, les temporades de pesca, així com la diversificació cap a noves espècies que podrien augmentar en abundància a causa del canvi climàtic”, ha indicat Myron Peck, coautor de la recerca.

Més de 1.817 espècies estudiades

A través d'un indicador estandarditzat s'ha obtingut quina és la resposta de les espècies a l'escalfament, segons la seva afinitat a aigües càlides o fredes. En total, s'han agafat sèries temporals de fins a quatre dècades i 65 programes de seguiment, amb dades històriques d'un total de 1.817 espècies en l'Atlàntic nord-oriental, la mar Mediterrània i el Bàltic. La recerca liderada per AZTI ha comptat amb la col·laboració de 39 experts de tot el món i finançament de la Unió Europea a través del projecte FutureMARES, coordinat per l'Institut Holandès de Recerca Marina NIOZ.

 


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!