La presidenta de grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach, ha avisat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que "té tres dies" per "rectificar" i rebutjar el Hard Rock, el macrocomplex d'oci projectat a Salou. "Té tres dies per tenir uns bons pressupostos i abandonar el Hard Rock, tres dies per evitar que Catalunya sigui Las Vegas del Mediterrani", ha sentenciat Albiach durant un acte de Catalunya en Comú a Barcelona, on s'ha referit a la data que el Parlament votarà l'esmena a la totalitat presentada pels comuns. "Té tres dies per decidir entre el passat o el futur, per deixar enrere la Catalunya de casino i avançar cap a la Catalunya de la transició justa, la ciència i la innovació", ha remarcat la líder dels comuns al Parlament. Amb tot, Albiach s'ha mostrat confiada que el Govern "rectificarà" i "esmenarà el seu error". De fet, ha garantit que els comuns seran a la taula de negociació "fins a última hora" i ho intentaran "fins a l'últim minut".

A banda, Albiach ha recriminat a ERC que s'hagi plantejat pressionar per al 'sí' dels comuns a través de Madrid, interpel·lant Yolanda Díaz i amenaçant de tombar els pressupostos de l'Estat si no s'aproven els catalans. "És inaudit que una força catalana es pensi que els pressupostos de Catalunya es defensen, treballen i aconsegueixen a Madrid. Els pressupostos de Catalunya es decideixen a Catalunya", ha afirmat. A més, també ha acusat Aragonès "d'amagar-se en excuses" i "centrifugar responsabilitats". Per això ha dit que l'aprovació o no del Pla Directori Urbanístic (PDU) és una decisió política i ha remarcat que el planejament urbanístic, el model econòmic, la planificació ecològica i la decisió de plantar cara als 'lobbies' "també és sobirania".

Demà dilluns, reunió pels pressupostos

Els comuns i el Govern han acordat tenir una nova reunió per seguir negociant demà dilluns al matí. Encara que al cap de setmana no hi ha hagut cap reunió formal sí que hi ha seguit havent-hi contactes entre totes dues parts, encara que fonts dels comuns lamenten que la situació no s'ha desencallat i segueix en el mateix punt, amb el Hard Rock com a escull. Les mateixes fonts apunten que estan esperant que el Govern els respongui la seva proposta sobre el macroprojecte, després que els comuns plantegessin escudar-se en una proposta de resolució aprovada del Parlament que demanava aturar els planejaments urbanístics de grans complexos que impliquessin un consum d'aigua superior als 100 litres per persona i dia. El Govern, en minoria al Parlament, necessita el vot dels comuns per tirar endavant uns pressupostos que ha pactat amb el PSC, mentre que els de Salvador Illa han posat com a condició sine qua non que el Hard Rock tiri endavant. 

Colau pressiona Collboni

Per la seva banda, Colau també s'ha referit a una negociació de pressupostos, però en aquest cas a la de Barcelona. La líder dels comuns a l'Ajuntament ha dit a Collboni que ha de començar a aclarir si vol governar amb els comuns o seguir-ho fent en solitari. "Si vol un govern amb minoria abans que fer polítiques valentes amb nosaltres, serem clars i rotunds: serà un 'no' als pressupostos i no titubejarem", ha advertit. A més, ha criticat que el PSC ara mateix "és més de dretes que el PSOE i és més de dretes que mai".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!