Ja fa uns dies que ens estem acostumant a portar mascaretes per prevenir la propagació i el contagi pel coronavirus. Malgrat tot, per a alguns l'ús de la mascareta té algun efecte secundari, com l'aparició de petits granets o el que els dermatòlegs anomenen acne.

"Estem detectant brots d'acne, especialment un tipus anomenat dermatitis perioral, que apareix al voltant de la boca i en àrees pròximes al nas", explicava el dermatòleg i professor Seemal Desai, a la CNN.

Els brots apareixen després de portar durant un temps prolongat les mascaretes i ja s'ha començat a viralitzar l'etiqueta "maskne" a les xarxes socials per comentar-ho.

"Creiem que l'ús de les mascaretes combinat amb l'estrès de la pandèmia provoca un ambient més humit per a la proliferació de bactèries", detallava Desai. Això "provoca un col·lapse de la pell i la inflamació en alguns casos".

Segons explica, el personal sanitari i altres col·lectius que també haurien estat a primera línia durant la crisi del coronavirus serien els més afectats. En aquest sentit, un estudi publicat a Journal of the American Academy of Dermatology, que explica que el 97% dels treballadors de Hubei van patir problemes dermatològics com a conseqüència de les mesures de protecció. Amb la nova normalitat, però, aquesta problemàtica afecta també altres sectors.

Consells per evitar-lo

Des del portal The Lookout, recomanen no fer servir gaire maquillatge amb l'ús de les mascaretes. El maquillatge fa que hi hagi més humitat i també tapa els porus de la pell. I com a conseqüència, es formen granets. 

Un altre dels consells que donen és canviar sovint de mascareta. Els olis de pell i la petita brutícia que hi puguem acumular es traspassen al teixit de la mascareta. Per aquest motiu, cal canviar-la sovint.

A més, també és recomanable rentar-se les mans i evitar tocar-se la mascareta. Quan no hi ha ningú al nostre voltant, i per tant les distàncies de seguretat es mantenen perquè estem sols, podem treure'ns la mascareta per deixar transpirar la pell. En aquest sentit, si és possible, rentar-nos la cara. El mateix portal, aconsella fer servir una crema hidratant no comedogènica, és a dir, que no provoca imperfeccions com els punts negres. 

Mascareta i maquillatge

Les mascaretes tindran algun impacte en els cosmètics? Sembla que sí. "L'ús de les mascaretes facials tindrà un impacte significatiu en l'ús del pintallavis", explicava la directora de bellesa i cura personal de Mintel, Roshina Khanom, al diari britànic The Independent. "El maquillatge d'ulls podria experimentar un repunt quan es busquin altres àrees per expressar-se".

Cal tenir en compte que amb la mascareta se'ns veu només mitja cara. La calor de l'estiu podria no ser tampoc un gran aliat en aquest sentit. Per tant, les persones que optin per maquillar-se s'hauran de fixar més en la resistència o permanència del maquillatge.

D'aquesta manera, les empreses buscaran cridar l'atenció sobre les parts visibles de la cara, com per exemple, ulls o celles. Mentre que altres elements com els llavis no seran tan prioritaris.