El passat 25 de novembre el Consell de Ministres va aprovar el nomenament d’Eugenio López Álvarez com a nou Advocat General de l’Estat en substitució de Marta Silva Lapuerta. Aquest canvi en la cúpula de l’advocacia formava part de la bateria de nomenaments derivats de la formació del nou Govern espanyol, però no passa per alt que l’advocada general sortint és la responsable de mantenir l’acusació contra Leo Messi i que tot plegat hagi tingut lloc just abans de l’esclat del Football Leaks que ha destapat diverses actuacions presumptament il·legals de Cristiano Ronaldo.

Directiva del Reial Madrid

Val a dir que Marta Silva (Madrid, 1969), filla de l’exministre franquista Federico Silva Muñoz, neboda de l’extresorer del PP Álvaro Lapuerta -imputat en el cas Bárcenas- i companya de promoció de Soraya Sáenz de Santamaría, va ser, a més, directiva del Reial Madrid, en concret, secretaria de la junta directiva entre el 2000 i el 2004, sota la presidència de Florentino Pérez, un currículum que ja va aixecar prou suspicàcies en les recents actuacions judicials contra els blaugranes Neymar Jr i Leo Messi.

En el cas de l’argentí, de fet, Silva hi va tenir un paper destacat quan va defensar l’acusació penal contra el futbolista malgrat que la fiscalia ja l’havia retirada -només mantenia l’acusació contra el pare-. Sota el seu comandament, l’advocacia de l’Estat va forçar que Messi s’assegués al banc dels acusats i va ser, igualment, un subordinat de Silva qui va definir Messi com un “capo mafiós”.

Actuacions contra el procés sobiranista

Així mateix, també com a cap dels serveis jurídics, Silva es va destacar en l’elaboració de diversos informes sobre l’actuació del Parlament de Catalunya i el 9-N que la situen a la ‘cuina’ de l’acció del Govern espanyol contra el procés sobiranista.

Amb aquests antecedents, el seu relleu no sembla del tot casual, més quan s’ha produït just abans de la publicació d’informacions que acusen el davanter madridista Cristiano Ronaldo d’haver desviat més de 150 milions d’euros a les illes Verges britàniques. De fet, és molt probable que en les setmanes prèvies a l’esclat de l’anomenat Football Leaks diversos organismes públics ja tinguessin coneixement de la imminent publicació dels afers de Cristiano Ronaldo amb els paradisos fiscals.

Casualitat o no, el seu relleu desactiva la possibilitat que Silva actui contra Cristiano Ronaldo i deixa en l'aire el dubte de si, vist el seu passat madridista, hauria actuat contra el portuguès amb la mateixa convicció que ho va fer contra Messi, un fet que no ha passat per alt a twitter.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat