Maria Eugènia Gay ha guanyat les eleccions del Col·legi d'Advocats de Barcelona i continuarà sent la degana de l'ICAB. La candidatura alternativa, la independentista, de Gonçal Oliveros no ha pogut imposar-se i ha quedat en segon lloc malgrat la campanya per guanyar legitimitat dins els advocats de la capital catalana.

Els comicis han escollit la degana, el vicedegà, el secretari i tretze diputats.

Amb només una participació del 23%, Gay es proclama de nou degana amb 5.496 vots, davant els 4.099 vots que ha obtingut la candidatura alternativa de Gonçal Oliveros que ha quedat en segon lloc.

Jesús Maria Sánchez serà el vicedegà i Joaquin de Miguel el secretari. Amb ells Frederic Munné, Paz Vallés, Núria Flaquer, Montse Pintó, Yvonne Pavía, Ramon Casanova, Susana Ferrer, María Carmen Valenzuela, Carles Garcia, Rosa Isabel Peña, Rosa Isabel Peña, Mireia Ramon i Alberto Carles formen la nova junta.

De l'equip de Gay repeteixen 8 dels candidats que van concórrer a les eleccions del 2017 i se n’incorporen 8 de nous. En total 9 dones i 7 homes. 

Maria Eugènia Gay, assegurava en la presentació de la seva candidatura que si era reelegida seguirà reivindicant davant de les institucions la defensa dels drets i llibertats de la ciutadania, encara que generi "incomoditats" als poders públics. Segons ella, "la paràlisi dels últims anys" i el fet que els "poders públics han intentat fer callar la societat civil", ha fet "reaccionar" i "despertar" el col·legi, que vol situar-se com a "contrapès" contra "certs abusos" de les administracions públiques.

Candidatura Maria Eugènia Gay ICAB - ACN

La degana ha defensat la seva candidatura com a "unitària, oberta i transversal" per fer un col·legi "on hi càpiga tothom, tothom hi pugui participar i es defensi la llibertat dels seus professionals i comissions". 

Els objectius de Gay

El programa de la candidatura de Gay es basa en fomentar l’advocacia social, com el torn d'ofici i la defensa dels més vulnerables, la innovació jurídica i la defensa de la professió davant la justícia i els poders públics. Més ajuts al torn d’ofici, consolidar l’ICAB com a referent en innovació jurídica i en mediació i arbitratge, reduir l’IVA als serveis jurídics i potenciar la Comissió de Relacions amb l'Administració de Justícia (CRAJ) són algunes de les mesures proposades.

Segons la junta sortint, han complert satisfactòriament els reptes que es van plantejar al programa de les eleccions del 2017. S’han baixat les quotes als nous col·legiats, s’ha apostat per la formació gratuïta amb més de 100 'webinars' durant el 2020 que han comptat amb més de 50.000 assistents, s’han aconseguit millores pel col·lectiu del torn d’ofici, s’ha creat el centre ADR com a sistema alternatiu de conflictes i posicionant Barcelona com a referent en la mediació i l’arbitratge.

L’equip de Gay continuarà liderant la professió i per aconseguir-ho ha presentat un programa que completa el de fa quatre anys, amb propostes molt enfocades als drets de les persones i dels professionals. Així es crearà una campanya de dignificació de l’advocacia d’ofici i es continuarà reivindicant el pagament puntual de les seves actuacions, l’increment i creació de nous mòduls de pagament i la millora de videoconferències en seu policial i judicial. S’impulsarà un sistema que redueixi esperes innecessàries i la puntualitat dels intèrprets. Es vol crear un Observatori de Drets de la Persona per estar més a prop de la societat, estudiant i fent propostes legislatives que emparin la tutela del dret de les persones afectades per la covid-19. També es crearà un Observatori d’Insolvència Personal, un mecanisme de segona oportunitat. Es vol consolidar l’ICAB com a referent en recerca i innovació jurídica reforçant el paper de clúster, no només en la formació qualificada i d'alt nivell, sinó també en tasques de desenvolupament i innovació en el camp jurídic. Instaran la modificació de la Llei de l'IVA en serveis jurídics perquè, com a servei necessari, gaudeixi d'un tipus reduït. Es farà créixer el Centre ADR, creat per la junta sortint per convertir l’ICAB i alhora Barcelona en un referent en l’impuls de la implantació dels mitjans alternatius de solució de conflictes. Es volen impulsar noves mesures per impulsar la igualtat a l’advocacia. Es col·laborarà per crear un servei de guarderia als jutjats i per promoure un Pla d’Igualtat Integral. Es farà del català als jutjats una prioritat, garantint la igualtat de coneixement de les dues llengües oficials a Catalunya. Es donaran més ajuts als joves i més protagonisme als sèniors i es reforçaran els lligams amb les delegacions.