Un cas insòlit. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit una querella per prevaricació contra la titular del jutjat d’instrucció 26 de Barcelona, la magistrada Maria del Carmen Suárez Vázquez, per haver fet detenir un home, que en aquells moments era lletrat de l’Administració de Justícia, perquè sosté que no el localitzava i perquè  pagués una multa de 150 euros per una pena lleu. Era l'agost passat, i l'home, era de vacances amb la família. La magistrada Suárez va ser sancionada pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per una falta molt greu de desatenció i endarreriment injustificat quan dirigia el jutjat d’instrucció 21 de Barcelona, amb la suspensió per exercir de jutgessa durant tres anys, el 2003. La instructora de la causa ha citat a la magistrada al TSJC perquè declari com a investigada el pròxim 14 de desembre.

El querellant va ser condemnat per un delicte lleu de lesions en el jutjat de la magistrada Suárez. L’home va presentar un recurs d’apel·lació a la sentència, a través de comunicació telemàtica i des de llavors no va rebre cap notificació més. El més sorprenent és que agents de la Guàrdia Civil es van presentar a l'hotel on l'home era de vacances amb la seva família a les Illes Canàries, el 24 d’agost de 2021, i quan poc abans tenia programada una excursió. El van conduir al jutjat per notificar-li “una resolució temerària i surrealista”, segons la seva advocada, Mónica Aguilar, del despatx Lealta Abogados, perquè a la interlocutòria s'afirma el seu "ignorat parador i insolvència", i en conseqüència s’ordena la seva cerca i detenció i ingrés a un centre penitenciari per l’impagament d’una multa per un import mínim: 150 euros.

A 100 metres de la magistrada

En la querella i posteriors escrits, l’advocada assegura que es desmunta l’afirmació que l’home "era una persona insolvent”, ja que en la cerca sobre el seu patrimonial es reflecteix l’existència de diners i mitjans per pagar la multa. I afegeix, que “tampoc tenia el parador desconegut”, perquè vivia en el domicili designat i la seva oficia “estava a escassos 100 metres” del de la magistrada Suárez, a la Ciutat de la Justícia. I, insisteix que en la causa està registrat el seu correu electrònic com a mitjà de comunicació. Des de Lealta Abogados també s’afirma que si fos cert que l’home no podia ser localitzat, la magistrada hauria de conèixer l’article  53 del Codi Penal, que “obliga el jutjat a usar altres vies menys oneroses, com ara haver sol·licitat l’embargament abans d’ordenar la seva detenció" per una multa que el querellant podia pagar. Reitera que es tractava d’una conversió d’una pena lleu a multa i que abans havia d'haver requerit al sancionat, abans de fer-lo detenir.

El CGPJ no hi veia cap responsabilitat

 I davant aquest greuge viscut, el lletrat de l’Administració de Justícia (LAJ) va decidir interposar una querella davant del TSJC pel delicte de prevaricació contra la titular del jutjat d’instrucció 26 de Barcelona, el febrer passat. La seva advocada, a més, manifesta que resulta “inversemblant” que el CGPJ hagi arxivat la denúncia del LAJ “per no apreciar responsabilitat disciplinària de la magistrada”, quan -sosté-, deia tot el contrari el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, i quan finalment el TSJC ha admès a tràmit la investigació per prevaricació contra ella, tot i que inicialment es va arxivar la querella i es va acceptar en el recurs de súplica per part de la instructora, la magistrada Maria Eugènia Alegret.