¿WhatsApp o Wasap? ¿Se dice la jueza o la juez? ¿Los guardiaciviles o los guardias civiles? La RAE hi vol donar respostes amb la publicació del seu primer Llibre d'estil, en què es recullen els dubtes més freqüents de l'espanyol i que s'adreça als escriptors digitals

El llibre pretén abastar des de qüestions gramaticals de gènere fins a l'ús de les emoticones. El coordinador i director honorari de la RAE, Víctor García de la Concha, considera que és un llibre molt útil per al públic general "no acadèmic" perquè reuneix "píndoles de qüestions gramaticals i ortogràfiques". 

"L'ús de les emoticones és només la punta de l'iceberg del llenguatge visual que acompanya els textos", ha explicat García de la Concha. Tot i la intenció d'escriure per als "escriptors digitals", el llibre només és accessible en format paper i no pas en digital. 

L'ús del gènere

Malgrat la voluntat de tractar les qüestions gramaticals de gènere, el llibre està escrit en masculí. El manual no valida l'ús de l'@, la "e" o la "x" per a referir-se als dos sexes. De fet, el primer capítol ja pretén deixar clar que l'ús del gènere masculí no exclou les dones: "El masculí, per ser el no marcat, pot incoure el femení en determinats contextos. No hi ha cap raó per pensar que el gènere masculí exclou les dones en aquestes situacions". 

Exposa també que en cas de l'ús d'alumnos o alumnos y alumnas, per exemple, el manual aclareix que "el caràcter no marcat del masculí ho fa innecessari en la major part dels casos". Ara bé, recorda com a fet "normal" el fet de fer-ho servir com a mostra de cortesia en "començar un discurs o una salutació en cartes i correus electrònics dirigits a diferents persones". 

60 milions de consultes

Tot i aquest detall, s'ha insistit que el llibre vol respondre als dubtes més freqüents que es posen de manifest en els més de 60 milions de consultes que rep la RAE cada mes sobre l'ús d'una llengua que fan servir més de 500 milions de persones. I perquè aquestes persones puguin parlar i escriure "com un llibre obert i com els àngels digitals" s'ha fet aquesta obra, ha dit el seu coordinador, que ha explicat que es tracta d'assenyalar les normes que garanteixin la comunicació. Perquè avui dia "tots som comunicadors", ha recalcat l'acadèmic, per qui cal que l'escriptura digital respecti les normes lingüístiques: "Cal escriure amb fidelitat a l'ortografia i a la gramàtica".

Per això, el llibre s'ocupa sobretot dels dubtes i variacions que s'han produït en la gramàtica els últims anys, i selecciona en cadascun dels camps els punts que plantegen dubtes freqüents.

També vol fer front a la "relaxació" de l'expressió oral o entonació que s'observa en les intervencions públiques, de tal forma que estableix unes línies bàsiques de pronunciació per reconstruir l'entonació de l'espanyol, indica el llibre d'estil. En el camp de l'ortotipografia, el llibre d'estil analitza l'ús de les emoticones, neologismes, préstecs i estrangerismes i estudia l'ús correcte de la llengua en el correu electrònic, les pàgines web, el periodisme digital i els missatges instantanis.