Els cinc joves de Sevilla que presumptament van violar en grup una noia durant els Sanfermines del 2016 s'enfronten a nou anys de presó per abús sexual i no per violació en grup. Segons apunta la defensa dels membres de la Manada, els joves no haurien entès que la noia no els donava consentiment, sinó al contrari. Així doncs, l'Audiència de Navarra ha decidit absoldre tots els membres del delicte d'agressió sexual i delicte contra la intimitat dels quals havien estat acusats.

Els membres del grup no només s'enfronten a nou anys de presó, sinó també al pagament d'una tercera part de les costes processals i la totalitat de les causades per la intervenció. També tindran 5 anys de llibertat vigilada i hauran d'indemnitzar amb la resta del grup la denunciant amb 50.000 euros. A més, un d'ells ha estat acusat de delicte de furt perquè va robar el mòbil a la víctima i haurà de pagar durant dos mesos una quota diària de 15 euros.

Així ho ha donat a conèixer el president de la Secció Segona de l'Audiència de Navarra del Palau de Justícia de Pamplona, José Francisco Cobo, on s'han acreditat al voltant de 60 mitjans de comunicació per seguir la lectura de la sentència.

 

La fiscalia havia demanat per als acusats 22 anys i 10 mesos de presó per agressió sexual, a més de per un delicte contra la intimitat i per robatori amb intimidació; l'acusació particular va reclamar 24 anys i nou mesos, i les acusacions populars van elevar aquesta petició als 25 anys i nou mesos de presó. Les defenses, per la seva banda, havien demanat l'absolució dels cinc acusats, de la mateixa manera que ho ha fet un dels tres magistrats amb el seu vot particular.

"És violació, no un abús"

La sentència es basa en l'article 181, dels abusos sexuals, que estableix que "qui, sense violència o intimidació i sense que existeixi consentiment, realitzés actes que atemptin contra la llibertat o indemnitat sexual d'una altra persona, serà castigat, com a responsable d'abús sexual, amb la pena de presó d'un a tres anys o multa de divuit a vint-i-quatre mesos".

Ara bé. Li afegeixen l'agreujant 4, que apunta que "quan l'abús sexual consisteixi en accés carnal per via vaginal, anal o bucal, o introducció de membres corporals o objectes per alguna de les dues primeres vies, el responsable serà castigat amb la pena de presó de quatre a deu anys".

Precisament per això, els centenars de persones que es trobaven davant de l'Audiència de Navarra esperant la sentència s'han manifestat en contra de la decisió judicial al crit d'"és violació, no és un abús" i, moltes d'elles, amb les mans vermelles.

També han volgut fer saber a la noia agredida el seu suport, amb crits de "jo et crec", i, de fet, la concentració, convocada pels col·lectius feministes Andrea, Lunes Lilas i Gafas Moradas, té com a lema "No és no! Justícia!".

La sentència s'ha donat a conèixer cinc mesos després que la vista oral del judici contra els cinc acusats quedés vista per a sentència. En concret, la vista va finalitzar el passat 28 de novembre del 2017. Uns dies després, al desembre, el tribunal va rebutjar la posada en llibertat dels cinc acusats, després que la defensa d'un dels acusats fes una petició per a la seva posada en llibertat. La resta de defenses es van adherir a aquesta petició i les acusacions es van oposar.

El tribunal va decidir que els cinc acusats seguissin a presó en espera que es dictés la sentència, una decisió que no va ser unànime, ja que no va comptar amb el suport d'un dels tres magistrats que componen la sala que ha jutjat aquest cas.

Crítiques des del món polític

La indignació popular també ha estat compartida per molts polítics que han fet públiques les seves queixes contra la justícia a través de Twitter.